Friskolor är bättre på allt

Uppsala2011-04-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Björn Schaerström (M), försöker på UNT Debatt 12/4 göra en företagsekonomisk analys av friskolor, med poängen att vinstdrivande friskolor skulle vara ett hot mot eleverna då skolorna antingen säljs eller slås ut.

Men i genomsnitt lyckas friskolorna bättre än sina kommunala konkurrenter på i stort sett alla undersökta parametrar: kunskapsresultat hos eleverna, nöjdhet hos föräldrar och lärare och effektivare användning av skattepengar.

Det stora hotet mot eleverna är inte valfriheten utan att dåliga, ofta kommunala, skolor får drivas vidare år efter år.

För de allra flesta vinstdrivande friskolor är vinsten ett verktyg för att främja en effektiv användning av resurserna (för att både kunna ersätta dem som tagit risker och för att återinvestera i verksamheten). Och i de flesta fall finns ett vidare perspektiv än det företagsekonomiska: nämligen att bidra till nya sätt att organisera utbildning.

Avgörande för att kunna visa ett överskott i ett friskoleföretag är hög beläggning av elever. Skolor som inte håller måttet lockar färre elever och får mindre intäkter. Skolan måste då förbättras eller stänga igen.

Att elevernas fria val kan få dåliga skolor – oavsett ägare eller driftsform – att stänga kan väl aldrig ses som ett problem? Att staten kan bli ännu bättre i sin kvalitetsuppföljning, liksom i åtgärderna mot dåliga skolor, motsäger inte att vi även behöver denna valfrihetsdrivna press mot skolor med dåliga resultat.

På orter där fler friskolor är etablerade har de kommunala skolorna också blivit effektivare. De ”mekanismer” som Björn Schaerström hävdar leder till utslagning, uppköp och nedläggning av skolor, har i första hand visat sig ge möjlighet för fler elever att välja en utbildning efter egna behov och preferenser, och öka medvetenheten om kvalitet i hela skolsystemet.

Att det kan bli besvärligt för politiker och ägare att på grund av elevernas fria val och bättre kvalitetskontroll tvingas lägga ner en dålig skola är ett pris klart värt att betala, jämfört med att dåliga skolor gömda bakom frånvaron av konkurrens kan få fortsätta år efter år.

Carl-Gustaf Stawström

kanslichef Friskolornas riksförbund

UNT 21/4 2011

Läs mer om