Nya skollagen och behörighetsförordningen är en devalvering av fritidspedagogen. Vi fråntas den plats vi haft i fritidshemmet där vi får ansvara för, planera och genomföra verksamheten. Detta med en akademisk universitetsutbildning i ryggen. En utbildning som nu i efterhand devalveras och ogiltigförklaras. Fritidspedagogen flyttades in i skolan för mer en 20 år sedan. Vår pedagogiska fostran, omsorg och divergenta syn på lärande skulle berika barnen och skolan.
Denna samverkan mellan olika kompetenser är på väg att suddas ut. Idag ska alla utbildas till lärare, och ha sin akademiska tyngd och kompetens i skolan. Fritidshemmets står således kvar som en lågprioriterad verksamhet. Fritidshemmet och fritidspedagogen har använt skolan som mall för att utveckla och ”kvalitetssäkra” fritidshemmet.
Alla som jobbar i skolan ska nu vara legitimerade. Fritidspedagogiken är ämnesövergripande och entreprenöriell. Men det ger ingen legitimation. Detta visar på bristande respekt och kunskap för dels fritidspedagogiken, dels barns grundläggande behov som är ett fundament för det skolan åläggs att lära eleverna.
Utbildningsdepartementet uppmuntrar alla fritidspedagoger att fortbilda sig och få ämneskompetenser. Då får vi legitimation och blir lärare. Det är inte fortbildning – det är omskolning.
Fritids är med politiska piskor på väg att bli en förlängd skoldag där omsorg, rekreation och ditt barns egna behov kommer att nedvärderas. Kreativitet, estetik, handens skapande, kroppens uttryckssätt via dans och rörelse, ska ut. Det som inte är mätbart går inte att systematisk kvalitetssäkra. Har du ett barn vars starkaste egenskaper går att finna inom det estetiska-kreativa spektrat skulle jag vara orolig. De är de första och största offren i den svenska ”kunskapsskolan”.
Nu har fritidspedagogerna sagt sitt på utbildningsdepartementet. Nu välkomnar vi Sveriges föräldrar i denna debatt. Detta är en fråga som alla med barn i svensk grundskola måste ta ställning i. Det är dina barns framtid det handlar om.
Hadar Nordin
fritidspedagog, skapare av fritidspedagogik.se
Torbjörn Wågstrand
fritidspedagog Uppsala
UNT 10/12 2011