Fritt skolval är skadligt

Skolorna har blivit klassmarkörer och symboler för vithetsnormen, skriver Elina Halvarsson och Rossana Dinamarca.

Elina Halvarsson är en av artikelns författare.

Elina Halvarsson är en av artikelns författare.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-04-03 17:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen presenterade Friskolornas riksförbund en undersökning där 65 procent svarade att det är bra att föräldrar väljer skola åt sina barn. Riksförbundet kommenterade undersökningen med att föräldrarna vill det bästa för sina barn. Just därför anser vi att det fria skolvalet är fel.

Det kan tyckas vara en bra idé att låta föräldrarna välja sina barns skola. De tros veta bäst och valet ses som en frihet. Det är ett skenbart och kortsiktigt sätt att se på skol­valet. Barnen däremot ska leva länge med sina och alla andras föräldrars val.

Vi ser allvarliga konsekvenser av det fria skolvalet. Något av det allvarligaste är att segregationen har ökat.

Välutbildade resursstarka föräldrar väljer att placera sina barn i samma skolor, vilket gör att barnen sorteras efter sina föräldrars utbildningsbakgrund. Statistiken visar att barn som går på skolor med många barn som har högutbildade föräldrar tenderar att få bättre resultat än barn på skolor med lägre andel högutbildade föräldrar.

Samtidigt förlorar alla barn på att de sorteras efter klassbakgrund, ­PISA-undersökningar visar att ­också de som presterar bäst i undersökningarna får sämre resultat än tidigare.

Det fria skolvalet gör att skolan får svårt att uppfylla sitt kompensatoriska uppdrag, att ge alla barn lika möjligheter till ett gott liv. Vilken familj du föds i har blivit avgörande för vilka chanser du får i livet. Skolorna har blivit klassmarkörer och symboler för vithetsnormen.

Det finns inte längre en plats där människor möter varandra över de socioekonomiska gränserna. Utan sådana mötesplatser tappar vi förståelsen för hur mycket vi har gemensamt.

Istället växer barnen upp i en miljö där lika barn tycks leka bäst – de får aldrig möjligheten att leka med någon som vid första ögonkastet kan tyckas vara annorlunda.

Utbildning och lärande är oerhört komplext och vad som är det absolut bästa valet av skola är omöjligt att veta. Det handlar om att göra ett av de mest avgörande valen för barnets liv. När en förälder ska välja skola åt sitt barn förväntas hen känna till enorma mängder av ­information – information som i stor utsträckning inte ens finns tillgänglig – för att sedan skåda in i framtiden.

Informationen om vilken som är den bästa skolan för ditt barn är bristfällig. Föräldrar får i stor utsträckning lita på skolors reklam som lovar guld och gröna skogar, men där man inte vet förrän det är för sent om den var sann.

Visst kan man välja att byta skola, men internationell forskning visar att bland 138 undersökta faktorer som kan inverka på barns lärande så var den i särklass mest negativa faktorn att byta skola. Föräldern har då inte bara på sitt samvete att den valde fel, utan också att hen valde att låta sitt barn byta skola.

Det är en mardröm att som förälder vara tvungen att leva med känslan av att ha haft ansvar för ett så viktigt beslut, och att det inte blev helt rätt. Barnet hamnade på en skola som, trots skollagens formuleringar, inte gav barnet möjligheten att utvecklas till sin fulla potential.

Det är oansvarigt både mot föräldrarna och barnen att lägga ett så stort ansvar i föräldrarnas händer. Alla barn har rätt till en bra utbildning och en bra start i livet, och det är barnens och föräldrarnas rätt att få den tjänsten av samhället.

Skolan är i dag ett lotteri, och det fria skolvalet är ett av de centrala problemen. Barnen har rätt att få den bästa möjliga utbildningen och det är samhället som ska ha det ansvaret, inte föräldrarna. Den verkliga friheten är inte att få välja skola. Det är att få utvecklas till sin fulla potential tillsammans med personer från samhällets alla hörn. Frihet är att kunna göra de val man vill efter att ha gått ur skolan.

Elina Halvarsson, ordförande i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening

Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Läs mer om