Nära en halv miljon människor är över 80 år i Sverige, och för äldre ärdet betydligt farligare att väga för lite än för mycket.
Så många som var tredje äldre patient på sjukhus beräknas vara undernärd i dag, och varannan på svenska äldreboenden ligger i riskzonen. Därför kan ett program mot undernäring göra stor skillnad.
Till att börja med gäller det för landstinget att hitta de patienter som är i riskzonen. Forskning visar att vårdpersonalen bara upptäcker knappt hälften av alla undernärda äldre patienter. Vi behöver därför bli bättre på att följa äldre patienters vikt och näringsbehov.
Nästa steg är att hjälpa den som magrar farligt snabbt. God mat och en behaglig måltidsmiljö är viktigt för att motverka den avmagringsepidemi som drabbat våra äldsta.
Det är också viktigt att kunna äta när man själv vill. Uppsala kommun var tidigt ute med riktlinjer för mat och måltider och har tillsammans med Uppsala universitet bedrivit forskning och praktik inom Uppsalas äldreomsorg för att utveckla kunskapen om mat och måltidsmiljöer. Men det finns mer kvar att göra.
Det finns många sätt att bli undernärd som gammal. Årsringarna minskar aptiten, smaksinnet trubbas av och tänderna blir sämre. Demens, depression och andra sjukdomar ökar lavinartat risken för undernäring, och till och med Werner Vögelis menyer växer i munnen för den som mår illa eller har magproblem av alltför många läkemedel i alldeles för höga doser.
De läkemedelsgenomgångar landstinget genomför frigör därför inte bara var tionde sjukhussäng, utan är också en effektiv medicin mot undernäring.
Mellan måltiderna finns resten av livet. Alltför många gamla tillbringar sin tid i stort sett orörliga, vilket är dokumenterat förödande för både aptit och hälsa. Arbetsterapeuter och sjukgymnaster är därmed nyckelpersoner inom geriatriken, och lika viktigt är god samhällsplanering.
Parkbänkar, övergångsställen, god belysning och sandade vintervägar gör det lättare att ta korta promenader, vare sig de görs mellan bussen och vårdcentralen eller till närköpet.
Få människor åldras utan att bli bekanta med döden. Sorg och ensamhet tär på en människas aptit, och det måste därför vara självklart att ge äldre möjlighet till middagssällskap.
Gemensamma måltider på äldreboenden är en ren hälsokur, och genom att ge vårdpersonalen tid att hjälpa äldre patienter kunna äta sin mat i patientmatsalarna kan vi ta ännu ett steg mot bättre äldrehälsa.
Så varifrån ska då pengarna tas? Lyckligtvis kostar detta egentligen ingenting. Studier av sjukhus och äldreboenden över hela världen visar nämligen att insatser mot äldres undernäring inte bara ger bättre livskvalitet, utan även sparar vårddygn, motverkar infektioner och minskar behovet av läkemedel.
Att tillåta gamla människor att svälta år 2014 är fullständigt oacceptabelt. En värdig ålderdom ska vara självklar för oss alla. Ett helhetsgrepp mot en äldre människas undernäring kan göra underverk för hela hennes liv.
Folkpartiet vill
– följa alla äldre patienters näringsstatus
– servera förstklassig mat på flexibla tider på sjukhus och äldreboenden
– släppa in fler dietister, sjukgymnaster och arbetsterapeuter i äldrevården
– genomföra regelbundna läkemedelsgenomgångar
– låta en trygg och tillgänglig omgivning underlätta ett rörligt liv.
Lina Nordquist, landstingsråd (FP)
Erica Närlinge, gruppledare (FP) äldrenämnden Uppsala kommun