Ge oss en värld utan atombomber

Om vi tror på demokrati ­baserad på folklig initierad opinion måste vi tro att vi kan få bort kärnvapnen, bland annat om EU-parlamentariker i alla partier driver frågan. Alla kan skriva till dem, skriver Hans Levander.

Uppsala2009-08-06 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Denna dag för 64 år sedan, 6 augusti­ 1945, fälldes den första atombomben och Hiroshima förintades. Mer än hundratusen männi­skor dog akut av kross- och brännskador, och sedan, inom veckor, månader och år, av strålskador. Bomben över Nagasaki föll tre dagar senare.

Ännu i dag, mer än 60 år senare, dör människor, de så kallade Hibakusha, till följd av den strålning de utsattes för. På en minnestavla i Hiroshima finns orden. "Vila i frid, ty detta onda kommer inte att upprepas".

Vad de flesta européer inte vet är att det i dag, förutom de atombomber som England och Frankrike har, finns ett par hundra kärnvapen i centrala och västra Europa. Vapen som medborgarna absolut inte önskat, röstat för eller ens skulle acceptera - om de visste om dem! 

Amerikanska kärnvapen finns utplacerade i Belgien, Holland, Tyskland, Italien och Turkiet. Det exakta antalet är hemligt men det rör sig om 150-250 vapen i europeiska länder som inte officiellt har kärnvapen. Något de allra flesta, även i dessa länder, är helt ovetande om.

Hur kan detta få fortsätta och varför?

En sak som man med säkerhet kan säga om kärnvapenbaser är att de är inprogrammerade mål för andra kärnvapen!

Mot de globala hot och risker som i dag hotar liv, hälsa och samhällen på vår gemensamma planet är dessa så kallade vapen meningslösa, de ökar i stället för att minska riskerna. De invaggar människor i falsk säkerhet i stället för att medverka till konstruktiv samverkan över nationella och kulturella gränser.

Världen protesterade effektfullt när Frankrike senast 1998 genomförde sina kärnvapentester på andra sidan jordklotet i Polynesien. De folkliga protesterna mot detta var massiva - inte minst från oss svenskar. Nu är det dags att protestera mot atomvapnen på vår egen kontinent! Det är möjligt att få bort dessa massförstörelsevapen! Runt år 1970 fanns så många som 7 000 kärnvapen i Europa, de ryska vapnen i Europa väster om Uralbergen ej inräknade, och nu är de alltså nere i ett antal runt 200. De sista kan och måste försvinna. Hur kan kärn­vapenstaterna annars med trovärdighet kräva att andra stater inte utvecklar liknande vapen?

Vid sitt tal i Prag var president Obama tydlig och optimistisk: "Vi måste konfrontera de hot som finns i världen tillsammans. De tusentals kärnvapen som fortfarande finns är ett hot som finns kvar sedan Kalla krigets dagar. I dag är Kalla kriget över, men vapnen finns kvar. Hotet om kärnvapenkrig har minskat men risken för en kärnvapenattack har ökat." ... "Några kanske säger att vi inget kan göra åt detta, men en sådana fatalism är en dödlig fiende. Spridningen är inte oundviklig. Vi kan stoppa den" ... "Som den enda kärnvapenmakt som har använt ett kärnvapen har USA ett särskilt moraliskt ansvar."

Vi kan bara hålla med Obama i detta och när han säger att "nu måste vi sluta lyssna på de röster som säger att världen inte kan ändras. Vi måste säga Yes we can!"

En enkel sak man kan göra att foga sin röst till de många som säger "bort med atombomberna från Europa". Om vi tror på demokrati baserad på folklig initierad opinion måste vi tro att vi kan få bort kärnvapnen, bland annat om EU-parlamentariker i alla partier driver frågan.

Blixkommissionen har förslagit ett antal mycket konkreta och tydliga steg mot en kärnvapenfri värld: Rekommendation nummer 22 lyder "alla stater som innehar kärnvapen bör förbinda sig att inte placera ut någon typ av kärnvapen på främmande territorium". Det är alltså ett viktigt steg att göra världen fri från massförstörelsevapen.

President Obamas tal i Prag gav nytt liv och hopp åt tanken att minska antalet kärnvapen i världen. Det borde vara självklart att omedelbart dra bort dem från Europa där ju en överväldigande folkmajoritet faktiskt mycket tydligt tagit ställning mot kärn­vapen!

Ett sätt att hedra dem som dog i Hiroshima och i Nagasaki är att ta några ­minuter till att skriva ett kort brev eller mejl till "sin" EU-parlamentariker, så att texten på minnestavlan i Hiroshima faktiskt blir sann: Detta onda får inte upprepas. Det är en minst sagt angelägen förebyggande insats. Människor kan och måste lära sig att lösa mänskliga konflikter utan att kortsiktigt ta till massförstörelsevapen.

Låt oss uppmana Carl Bildt, EU-parlamentariker och svenska politiker att agera i denna fråga, nu under EU-ordförandeskapet och enträget tills alla kärnvapnen är borta, från Europa och världen.
Hans Levander
läkare Uppsala
medlem i Svenska Läkare mot Kärnvapen och
IPPNW, internationella läkare för att förebygga kärnvapenkrig, Nobels fredspris 1985
UNT 6/8 2009
Läs mer om