Ge rektorer större ansvar

Låt politikerna och tjänstemän bestämma mindre och de kommunala skolorna mer, så kommer även elevernas resultat och kunskaper att förbättras, skriver Stefan Hanna med flera.

Katedralskolan har fått pröva ett större självstyre.

Katedralskolan har fått pröva ett större självstyre.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2012-04-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under tre år – sedan 2009 - har ett förstärkt självstyre praktiserats som en försöksverksamhet av de kommunala skolorna Katedralskolan, Bolandsgymnasiet, Jällagymnasiet, Nannaskolan, och Solskenets förskola. Nämnden för självstyrande kommunala skolor (NSS) tillsattes för att svara för försöksverksamheten, som innebär en större möjlighet för rektorer att leda den egna verksamheten.

Nämnden kommer att läggas ned den 31 juni. De skolor som deltagit i försöket kommer att gå tillbaka till den kommunala förvaltningen Vård och bildning.

Centerpartiet har i många år drivit utvecklingen för kommunala skolors ökade själständighet. Genom att flytta ner beslutsnivån till dem som faktiskt arbetar i verksamheten (skolledning, lärare och elever), ges en ökad organisatorisk och pedagogisk frihet åt skolorna, vilket förstärker verksamhetens ansvarstagande, flexibilitet och kvalitet till gagn för den enskilda elevens mål och resultat.

Många tror att skolan blir bättre om stat och kommun går in och detaljstyr. Vår uppfattning är tvärtom att det är ökad självständighet och handlingsfrihet för skolorna som främjar skolutvecklingen. Det kan till exempel avse pedagogiskt upplägg och organisatoriskt nytänkande. En intention med den nämnda försöksverksamheten var att låta kommunala skolor verka i friskoleliknande former.

Skolan har under senare år tvingats in i en starkt ökad byråkratisering, med fokus på allt annat än själva undervisningen. Vi kan konstatera att det inte har lett till ett bättre resultat i skolan. Centerpartiets krav på ökat självstyre handlar framför allt om ett ökat fokus på det pedagogiska kärnuppdraget och det är gentemot detta som skolorna ska arbeta effektivt och målmedvetet.

Inom ramen för skollag och kommunens mål och resultatkrav måste rektor, lärare och elever med fullt förtroende ges mandat att fatta de beslut som bäst gagnar den löpande egna verksamheten. Till deras hjälp bör en rådgivande styrelse inrättas, som förutom skolledning och lärare utgörs av representanter för elever, föräldrar, arbetsliv och högre utbildning. Politiken ger ramar, resurser och har det övergripande ansvaret. Men hur detta bäst görs måste beslutas av skolans personal i samverkan med elever och föräldrar.

Som vi ser det kommer ökat ansvar och ökad frihet för de självstyrande skolorna stärka möjligheterna att:

- höja den pedagogiska verksamhetens kvalitet

- uppnå måluppfyllelsen i undervisningen

- öka medarbetarnas engagemang, inflytande och delaktighet

- effektivisera beslutsprocess genom korta beslutsvägar och minskad byråkrati

- bidra till verksamhetsutveckling och okonventionella lösningar

- öka elevers, föräldrars och arbetslivets inflytande och delaktighet i skolans verksamhet

Den försöksverksamhet som har bedrivits har de berörda skolorna varit mycket positiva till. Den har visat att vi är på god väg att förbättra olika delar av verksamheten. Nu handlar det om att gå vidare med skolutvecklingsarbetet. Och då är det av avgörande betydelse att tydliggöra mål, syfte och inriktning.

Centerpartiet har, mot bakgrund av vad som redovisats, formulerat syftet med självstyrande skolor i Uppsala: öka kvaliteten i undervisningen, förbättra måluppfyllelsen och nå bättre resultat genom mer lokalt inflytande.

Detta bör vara vägledande för det förestående förändringsarbetet inom kommunens skolverksamhet samt att tillvarata erfarenheterna från den försöksverksamhet som genomförts.

Stefan Hanna

kommunalråd (C)

Ehsan Nasari

ordförande (C)produktionsnämnden

för självstyrande kommunala skolor

Angelique Prinz-Blix

ordförande (C) Grafiskt Utbildningcenter

Kenny Jonsson

ledamot (C) utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

UNT 12/4 2012

Läs mer om