Ge Snowden asyl i Sverige

Vårt land har nu därför en ypperlig chans att bättra på sitt internationellt skamfilade rykte och erbjuda Edward Snowden asyl ... Det skriver Margareta Zetterström.

Margareta Zetterström, skriver om Edward Snowden.

Margareta Zetterström, skriver om Edward Snowden.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-01-31 11:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tv-chefer är sig lika i de flesta länder. När det gäller för medborgarna verkligt viktiga program av stort nyhets- och informationsvärde, då skall de absolut sändas så sent på kvällen som möjligt, vid en tidpunkt när den stora massan flitiga arbetsmyror anses ha gått och lagt sig och endast några lätt försupna bohemer och intellektuella med rätt att sova länge om mornarna fortfarande sitter kvar vid sina tv-apparater. Så är det i Sverige. Och så är det uppenbart även i Tyskland.

Det visade sig, med all önskvärd tydlighet, när den tyske journalisten Hubert Seipel nyligen gjorde sitt scoop och genomförde den första tv-intervjun med Edward Snowden på hemlig plats i Ryssland. Denna intervju sändes i tv-kanalen ARD, en av Tysklands största kanaler, mellan kl. 23.05 och 23.35 en söndagskväll. Och, märkligast av allt, den föregicks av ett debattprogram, kl. 21.45, som handlade just om den intervju som strax därefter skulle sändas. En något omvänd ordning, kan man tycka!

Trots den sena sändningstiden tittade ändå två miljoner tyskar på Seipels intervju. Och man kan ju numera titta i efterhand, tack och lov. Intervjun som gjordes på engelska finns dessutom utskriven och översatt till tyska på ARD:s hemsida.

I intervjun framgår att Snowden, som nu har tillfällig asyl i Ryssland, skulle vilja komma till något annat land. Helst, naturligtvis, hem till USA, men så länge det är omöjligt någon annanstans. Kanske till Tyskland där det finns en mycket stark opinion (bestående både av vanliga medborgare och politiker, främst från vänsterpartiet Linke och de gröna) som agerar för att ge denne modige visselblåsare en fristad. I sitt hemland riskerar han ju både hemliga rättegångar och dödande kulor, det senare ett hot som, berättade han i intervjun, uttalats av amerikanska statstjänstemän.

En talesman, eller rättare sagt taleskvinna, för den tyska regeringen meddelade dock, efter att intervjun hade sänts, att det inte finns någon som helst förutsättning för att herr Snowden skulle kunna få asyl i Tyskland. Och, tillade hon, "dabei bleibt es". Så får det bli!

Snowden har även sökt asyl i en mängd andra länder men, om jag är rätt underrättad, inte i Sverige. Kanske på grund av Assange-affären. Kanske litar inte heller Snowden på att Sverige kan motstå kraven från USA om utlämning.

Vårt land har nu därför en ypperlig chans att bättra på sitt internationellt skamfilade rykte och erbjuda Edward Snowden asyl, en chans att visa att det tidigare neutrala Sverige trots allt fortfarande är ett självständigt och suveränt land som inte går i den stora supermaktens ledband.

Ett land som benhårt försvarar mänskliga fri- och rättigheter, inklusive rätten till personlig integritet, och som inte accepterar ett orwellskt storebrorssamhälle där statliga organ har full insyn i samtliga medborgares, även de som inte misstänks för några som helst brott, allra mest privata angelägenheter.

Margareta Zetterström, frilansskribent och översättare.

Läs mer om