Ge utförsäkrade en rimlig livssituation

Den borgerliga sjukförsäkringen slår hårdast mot grupper som redan har det svårt, skriver Ilona Szatmari Waldau med flera.

Hårda regler. Försämringarna i sjukförsäkringen har främst drabbat arbetarklassens kvinnor, skriver Ilona Szatmari Waldau med flera.

Hårda regler. Försämringarna i sjukförsäkringen har främst drabbat arbetarklassens kvinnor, skriver Ilona Szatmari Waldau med flera.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Uppsala2011-07-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tufft att vara sjuk, det är ännu tuffare att inte kunna försörja sig via sjukförsäkring trots att man är oförmögen att arbeta. Det hårda borgerliga sjukförsäkrings-

systemet stjälper istället för hjälper. En grupp som råkat extra illa ut är alla de som först utförsäkrats efter en lång tid med tidsbegränsad sjukförsäkring och sedan bedömts sakna arbetsförmåga. Dessa personer riskerar nämligen att få 0 kronor i sjukpenning eftersom deras sjukpenninggrundande inkomst (SGI) satts ner till 0 kronor.

Kommunernas ekonomiska bistånd, det vill säga socialbidrag, är då den försörjning som återstår. För att få ekonomiskt bistånd krävs normalt att alla tillgångar säljs, villa/lägenhet, bil med mera. Något som kan vara väldigt uppslitande för den som är sjuk. Vänsterpartiet föreslår därför att den som inte kan arbeta, enligt försäkringskassens bedömning, ska få rätten till ekonomiskt bistånd prövad utan krav på att eventuell lägenhet, bil eller andra realiserbara tillgångar säljs. Vi vill att Uppsala kommun ser till att den som drabbas av regeringens hårda politik mot sjuka inte drabbas dubbelt genom kraven från socialtjänsten.

Målsättningen är naturligtvis att alla människor med arbetsförmåga ska försörja sig själva, men tyvärr drabbas somliga av oss av sjukdom och klarar inte av att arbeta som innan. Det tas uppenbarligen en hel del felaktiga beslut då många återförsäkras.

De fasta tidsgränserna för hur länge man får vara sjukskriven, som införts av regeringen Reinfeldt, har kritiserats för att vara alltför stelbenta. Och reglerna för permanent sjukersättning har stramats åt så till den milda grad att få passerar nålsögat. Nya regler har aviserats av regeringen. Den som utförsäkrats och återförsäkrats med 0 kronor i sjukersättning ska från 2012 få en viss ersättning. Den ersättningen är dock så låg att det kommer att behövas kompletterande socialbidrag för den som inte har en make/maka som står för försörjningen.

De förändringar regeringen nu aviserat löser inte problemet för de långvarigt sjuka. Risken är uppenbar att det bara blir ytterligare en otydlig undantagsregel för Försäkringskassan.

Försämringarna i sjukförsäkringen har främst drabbat arbetarklassens kvinnor, enligt en sammanställning som LO gjorde förra året. Många av dessa kvinnor har psykiska sjukdomar eller kronisk värk. Den borgerliga sjukförsäkringen slår därför hårdast mot grupper som redan har det svårt.

Som företrädare för Vänsterpartiet på kommunal nivå kan vi inte göra mer än att vädja till den borgerliga regeringen om en mer human sjukförsäkring. Däremot kan vi fatta beslut på kommunal nivå som underlättar tillvaron för de utförsäkrade.

Med en mildare och mer tänjbar tillämpning av socialtjänstlagen skulle tillvaron för de sjukskrivna, med låg eller ingen SGI, som förklarats fortsatt arbetsoförmögna av Försäkringskassan kunna underlättas. Vi menar att det är samhällsekonomiskt oansvarigt men framför allt inhumant att tvinga människor att sälja sina hem och i värsta fall kastas ut i hemlöshet.

Ilona Szatmari Waldau

kommunalråd (V)

Emma Wallrup

ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala

Clemens Lilliesköld

ledamot (V) av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Margareta Inninger

medlem i Vänsterpartiet

UNT 27/7 2011

Läs mer om