Ge väljarna besked i kväll

Hur blir det med valfrihet i vården om S tar över? skriver Erik Weiman (M). I kväll debatterar han med Börje Wennberg (S).

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-02-06 11:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur blir det med valfriheten i vården? Hur blir det med ekonomin och hur ser ett samlat alternativ till alliansen ut? Det är tre av de frågor jag tänker ställa till Börje Wennberg (S) när vi möts i debatt i Missionskyrkan i kväll.

Nya moderaterna har sedan 2006 tillsammans med övriga alliansen tagit ansvar för landstinget i Uppsala län.

Under dessa år har vårdens medicinska kvalitet förbättrats, valfriheten har ökat och det har blivit enklare att söka vård. Förtroendet för vården har också ökat. Vi har genomfört stora förbättringar av kollektivtrafiken så att vardagen har förenklats för våra länsbor.

Tack vare välskött och god ekonomi har vi kunnat besluta om viktiga investeringar för framtiden. De närmaste åren bygger vi om och till Akademiska sjukhuset för över sex miljarder kronor för att framtidssäkra sjukhuset för de kommande 40 åren.

Nya moderaterna ser fram emot att möta väljarna i höstens val. Vi är stolta över sjukvården i länet och över Akademiska sjukhuset som ett universitetssjukhus i världsklass, men vi ser också att det finns mer att göra. Vi är ödmjuka men beslutsamma inför de utmaningar i välfärden som vi står inför i vårt län. Vi är beredda att ta ansvar i fyra år till för att Uppsala län ska vara ett bra län att leva, bo och arbeta i. Inom det som landstinget ansvarar för ser Nya moderaterna fyra områden där vi måste bli bättre på att leva upp till människors behov av en väl fungerande välfärd.

– Sjukvård ska vara tillgänglig när man behöver den. Vi ser nu att väntetiderna till den specialiserade vården blir kortare. Det är bra men det räcker inte. Det är fortfarande ett allvarligt problem att många patienter tvingas vänta på vård. Vi ska göra mer för att vården i vårt län ska vara tillgänglig när patienterna behöver den.

– Det finns starkt stöd för ökad valfrihet inom vården. För oss moderater är det självklart att det ska vara möjligt för människor att påverka hur och av vem vården ges. Vi välkomnar vårdgivare som vill bidra till ökad mångfald samtidigt som vi ställer tydliga kvalitetskrav.

Kommande år vill vi gå vidare med fler valfrihetsreformer inom den specialiserade vården.

– Vården ska ges på lika villkor för alla. Även om invånarna i vårt län tillhör de friskaste i landet vet vi att hälsan är ojämlikt fördelad i befolkningen. Människors ohälsa är en utmaning för samhället, inte minst den växande psykiska ohälsan. Det är viktigt att hälso- och sjukvården är utformad så att den bidrar till ett hälsosamt liv.

– En väl fungerande kollektivtrafik stärker arbetslinjen och underlättar människors vardag. När vi utvecklar kollektivtrafiken blir det också mer attraktivt att bo i hela länet. Att fler låter bilen stå innebär också stora miljövinster. Resandet med kollektivtrafiken har ökat med 25 procent sedan 2006. Det är resultatet av medvetna satsningar i nya tåg, nya bussar och utökad trafik. Vi behöver förbättra framkomligheten för kollektivresandet i framför allt Uppsala stad.

Vi vill också se fler tågstopp för Upptåget och SL-pendeln.

Vi har tillsammans med övriga partier i alliansen visat under två mandatperioder att vi kan ta ansvar för vården, kollektivtrafiken och landstingets ekonomi.

Hur alternativet till alliansen ser ut vet vi i dag däremot mycket lite om. Det är dags för oppositionsledaren Börje Wennberg att redovisa hur hans alternativ ser ut. Vilka partier har han tänkt samarbeta med och när får vi veta vilken politik det blir?

Långsiktig utveckling av välfärden kräver en stabil ekonomi. Landstinget har haft överskott varje år sedan 2006 samtidigt som vi lägger två miljarder mer på sjukvården och investerar mest av alla landsting. Men man kan inte lova allt till alla på en gång. Inom oppositionen finns många idéer som skulle öka kostnaderna men få som leder till att våra gemensamma pengar effektivt används till bättre verksamhet. De tre rödgröna partierna har inte kunnat enas om ett budgetalternativ. Hur ska de då kunna ta ansvar för landstingets finanser?

Väljarna har också rätt att få besked om hur det blir med valfriheten i vården. Alla kan i dag välja sin vårdcentral och en stor del av öppenvården. Vårdvalet har gett en ökning av antalet husläkarmottagningar med över 30 procent. Om man lyssnar på Socialdemokraterna i dag kan man tro att det var de som uppfann vårdvalet, men så var det inte. S har varit starka motståndare till alla reformer för att öka patienternas valfrihet i vården. Frågan är hur det blir med valfriheten om S kommer till makten. Jag tycker väljarna förtjänar besked.

Erik Weiman, finanslandstingsråd (M)

Debatt i kväll

Torsdag 6/2 hålls en landstingspolitisk debatt i Missionskyrkan, Uppsala, mellan Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S).

Läs mer om