REPLIK. Det är glädjande att Maria Gardfjell och Lise Nordin, bägge MP, delar SKB:s åsikt att oavsett vilken inställning man har till kärnkraft så måste det kärnavfall som finns i dag hanteras på bästa sätt, och att vi är överens om att vi aldrig kan chansa med kommande generationers säkerhet (UNT Debatt 18/3). Däremot ställer vi oss frågande till deras kritik av trovärdigheten i vår forskning.
Den kritik som Gardfjell och Nordin tar upp mot delar av SKB:s metod handlar till större delen om enskilda forskares isolerade forskningsresultat. Vi välkomnar den diskussionen och debatten, men det går samtidigt inte att dra långtgående slutsatser utifrån enskilda laboratorieförsök.
I den omfattande säkerhetsanalys som ingår i vår ansökan, och som nu överlämnats till myndigheterna för granskning, tar vi hänsyn till alla de processer som kan påverka säkerheten i det framtida slutförvaret.
Den forskning som SKB har bedrivit under 30 års tid har skett med hjälp av världsledande forskare och experter på högskolor och universitet såväl i Sverige som internationellt. Arbetet har bedrivits på universitet såsom KTH, Chalmers, Uppsala universitet, British Geological Survey, University of Waterloo, University of Bern, University of Alberta och University of Wyoming. Mer än 100 akademiska avhandlingar världen över har tillkommit utifrån SKB:s forskningsprogram om slutförvaret. Samtidigt har SKB vart tredje år kontinuerligt rapporterat om sin forskning till de myndigheter vilka har till uppgift att granska verksamheten. Vid samtliga dessa tillfällen har regeringen fattat beslut om huruvida SKB:s forskningsprogram är relevant och därigenom uppfyller lagens krav.
Det råder bred internationell konsensus om att geologisk slutförvaring är den säkraste metoden och att det dessutom behöver finnas flera barriärer som kan samverka och ta vid om något skulle hända med en av dem. Myndigheternas krav bygger på denna grundprincip och det är dessa krav som SKB nu ska visa att vi kan leva upp till.
Avslutningsvis: forskning kan och ska alltid ifrågasättas. Det är just det ständiga ifrågasättandet som är vetenskapens själva fundament. Det går alltid att säga att vi borde forska i några decennier ytterligare, men då kommer vi aldrig vidare. Det är vår generation som dragit fördelar av den el som producerats genom kärnkraften. Då är det också vår generations ansvar att ta hand om dess restprodukter. SKB har nu lämnat ett förslag till lösning på slutförvarsfrågan som vi tror på. Men det är myndigheternas granskning som avgör om vi klarar säkerhetskraven. I slutändan krävs politiska beslut på såväl nationell som lokal nivå innan vi kan få tillstånd att bygga slutförvaret.
Peter Wikberg
forskningschef, SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB)
UNT 4/4 2011