Glöm inte kondomen

Ju fler partners man har, oavsett könstillhörighet, desto viktigare är det att skydda sig, skriver Tanja Tydén i en replik till Uppsala studentkår.

Uppsala2011-11-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Att förebygga sexuellt överförbara infektioner (STI) är en angelägen folkhälsofråga. Det är bra att Studentkåren arbetar med denna fråga. Men den kritik som riktas mot vår forskning skjuter över målet (UNT 21/11).

För 20 år sedan gjorde jag och professor Cecilia Björkelund, som då var läkare på Studenthälsan, en undersökning om studenters sexualvanor för att få underlag till rådgivning och information. Det fanns då ingen bra behandling mot Hiv/Aids. Vi utbildade läkar- och sjuksköterskestudenter som informerade recentiorer om STI och vikten av att använda kondom. Tillsammans med studenter som pluggade marknadsföring gjorde vi en informationskampanj. Vi affischerade på nationerna, korgar med kondomer fanns ”överallt” och Akademiska sjukhuset hade drop-in-mottagning för studenter som ville testa sig.

Budskapet var att sex är härligt och att kondom är självklart, men om man misslyckas med att använda kondom ska det vara enkelt att testa sig. Under en period på två år ökade andelen studenter som använde kondom vid partnerbyte från 40 till 60 procent.

Den undersökning UNT refererade på nyhetsplats (17/11) är gjord av docent Margareta Larsson och mig Vi bad medicinskt ansvarig för Studentgyn om tillåtelse att göra undersökningen.

Ju fler partners man har oavsett könstillhörighet, desto viktigare är det att skydda sig. Klamydia kan leda till minskad fruktsamhet. Humant papillomvirus (HPV) är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen och infektioner, som inte läker ut, kan ge upphov till cancer. I dag är cellprov från livmodertappen viktigt för att hitta cellförändringar, ändå dör 150 kvinnor årligen av livmoderhalscancer i Sverige. HPV-relaterad cancer i svalg och ändtarm är sällsynt men ökar, förmodligen som följd av oskyddat oral- och analsex. Vad kan man göra? Att inte ha sex är inte en bra lösning. Kondom vid partnerbyte och som skydd vid oral- och analsex är rimligt. Numera finns också vaccin mot de vanligaste cancerframkallande varianterna av HPV. Alla goda krafter behövs och vi måste samarbeta för att kunna lösa problem. Låt oss därför ha ett möte med berörda aktörer.

Tanja Tydén

professor Uppsala universitet

UNT 29/11 2011

Läs mer om