På uppdrag av regeringen var Uppsala län en del av den nationella satsningen ”Ett friskare Sverige” som gick förra veckan. Här kommer ett bidrag utifrån ett boendeperspektiv.
Grunden för att kunna leva ett gott liv är att vi har någonstans att bo. Det är en förutsättning för oss för att kunna arbeta, studera, vara friska och må bra. Detta grundbehov för oss människor ska tas på allvar. Boendet är en folkhälsofråga.
Statens folkhälsoinstitut belyser detta i sina tre första mål för folkhälsa:
1. Delaktighet och inflytande i samhället är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan. Brist på inflytande och möjligheter att påverka den egna livssituationen har ett starkt samband med hälsa.
2. Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.
3. Förhållanden under barn- och ungdomsåren har stor betydelse både för den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. I folkhälsopropositionen bedömer regeringen att barn och unga är en av de viktigaste målgrupperna inom området.
Finns det en oro för vår bostadssituation påverkar det starkt våra livsvillkor och vår hälsa. Att känna delaktighet, kunna påverka sin egen boendesituation och att ha möjlighet till inflytande över boendet är viktigt. Viktigt för att vi ska trivas, hålla oss friska och känna trygghet i boendet och för att vi ska känna oss trygga och säkra i våra egna privata hem. I hemmet kopplar vi av och hämtar krafter.
Vi kan vara oss själva – ”bara vara” som vi uttrycker det nu för tiden. Vi umgås med nära och kära och vi tillbringar mycket av vår tid i hemmet.
Dagens mediebild ger oss information om hur viktigt vi ser på vår´t boende, det är heminredningstidninger, inredningsprogram och bloggar på internet-marknaden bara växer! Vi pyntar och pysslar och bryr oss om våra bon som aldrig förr. ”Borta bra men hemma bäst” var ett talesätt förr i tiden som fortfarande håller starkt!
Just i dagarna görs en affärsuppgörelse mellan Uppsalahem AB och Dombron. Uppsalahem är ett kommunalt bostadsbolag, så kallad allmännytta, vars ägare är Uppsala kommun. Kommunen styr bolaget genom ägardirektiv och kan styra nybyggnadsproduktion och inriktning i boendet genom ägardirektiv.
Exempelvis har Uppsalahem ett uppdrag att bygga 500 nya lägenheter i kommunen under de närmaste åren. Dombron har inte kommunen som ägare och styrs därför inte av kommunens ägardirektiv.
I affärsuppgörelsen som nu pågår innefattar affären drygt 1 000 vanliga hyreslägenheter förutom ”byte” av studentbostäder mot servicebostäder. De tusen hushållen är nu givetvis oroade över vad affärsuppgörelsen innebär för deras personliga del.
”Påverkar detta vår hyresnivå negativt? Påverkar det vårt hyresgäststyrda underhåll? Temperaturen vintertid i bostaden? Vad händer med vår stora renovering i Kvarngärdet som är beslutad men ännu inte genomförd? Bostadskön i Uppsalahem – tas vi bort nu?”
Frågorna är många och de boende vill givetvis ha svar från hyresvärdarna på sina frågor. En fråga jag i egenskap av företrädare för våra medlemmar Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta har är: Vad tycker våra kommunpolitiker om affären? Gör affären nytta för invånarna i kommunen?
Många relevanta frågor och funderingar från de boende kommer givetvis vid en sådan här affär och med all rätt!
Vi i Hyresgästföreningen kommer under de närmaste veckorna att ordna öppet hus för alla hyresgäster för att få in synpunkter och frågor som vi sedan sammanställer och uppvaktar de två bostadsföretagen med.
Vi blir starkare som enskilda bostadshyresgäster när vi går tillsammans. Vi kan påverka bolagen med våra synpunkter.
Hyresgästerna är experter över sitt eget boende. Boendefrågan är en folkhälsofråga och människan mår bra när den kan påverka sitt liv och ha makten över sitt eget liv.
Vi i Hyresgästföreningen tar frågan på största allvar. Känslan av ”Borta bra men hemma bäst” ska vi hyresgäster behålla.
Cecilia Staland
ordförande i Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta
UNT 19/5 2011