Under sommaren lever Uppsala upp med många uteserveringar, flanerande Uppsalabor och turister längs Åstråket och på gågatan och många som väljer cykeln istället för bilen. Att förlänga gågatan norrut, så att även sommarpärlan Linnéträdgården och flera omtyckta uteserveringar får förmånen att slippa biltrafik, skulle vara ett stort tillskott till Uppsala som sommarstad.
Miljöpartiet föreslår därför i en skrivelse till gatu- och trafiknämnden att Svartbäcksgatan, mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan, omvandlas till gågata. Att ge den delen av Svartbäcksgatan status som gågata skulle göra det möjligt att använda gaturummet till andra ändamål som efterfrågas av Uppsalaborna – till exempel fler uteserveringar.
Att undanta fler gator från bilismen har många positiva effekter, där ökad trivsel kanske är den mest påtagliga. Bilarna tar ett stort utrymme i anspråk och orsakar buller och utsläpp. Bilvägar skapar barriärer som gör det svårare och osäkrare för fotgängare och cyklister att röra sig i staden.
Utan bilar blir det tystare, säkrare och trevligare för människor, vilket möjliggör mer liv, rörelse och uteserveringar. Detta leder i sin tur till att många affärer och restauranger/kaféer har möjlighet att öka sin omsättning. Att det stora flertalet företag längs Svartbäcksgatan vill se en omvandling som gör att fler människor vistas längs gatan är därför naturligt.
Ofta hörs argument om att fler gågator i och för sig ger bättre luft och minskade koldioxidutsläpp, men riskerar att slå ut cityhandeln. Miljöpartiet har frågat företagen som ligger på denna del av Svartbäcksgatan om deras inställning till att omvandla gatan till gågata. En stor majoritet av företagarna var positivt inställda till en sådan förändring.
Vi anser att Svartbäcksgatans handelsstruktur redan är ”gågateanpassad” sett till butikernas utbud, trots att biltrafik i dag tillåts på gatan. Någon större omstrukturering av företags befintliga verksamhet längs gatan är därför inte sannolik, snarare tvärtom. De företag som i dag bedriver restaurang- och caféverksamhet ges dessutom större utrymme och möjligheter att utveckla och utöka sina uppskattade verksamheter.
För att vi ska klara den klimatutmaning vi står inför måste vi minska vårt bilåkande. Tyvärr går utvecklingen åt helt fel håll i Uppsala, med fortsatt ökade utsläpp från biltrafiken. Det är i första hand i stadsmiljön vi har goda möjligheter att ersätta bilismen med miljövänligare transportslag som spårvagnar, buss och cykel. Som belöning får vi dessutom en trevligare och säkrare stad med bättre luft där människor får mer plats att röra sig och större ytor till uteserveringar, bänkar och grönområden möjliggörs.
Uppsala fortsätter att växa. I takt med det måste vi också utvidga stadens offentliga vardagsrum. Och det vardagsrummet ska utformas efter människors behov - inte bilarnas!
Johan Lundqvist
2:e vice ordförande (MP) i gatu- och trafiknämnden
Erika Karlénius
ersättare (MP) i gatu- och trafiknämnden
UNT 16/8 2011