Grön feminism behövs

Vi kan inte fortsätta överlämna klimatpolitiska beslut till de högerpartier som år efter år bromsar utvecklingen, skriver Soraya Post och Veronica Svärd.

Soraya Post (Fi) är en av artikelns författare.

Soraya Post (Fi) är en av artikelns författare.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-04-16 10:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 31 mars presenterade FN:s klimatpanel IPCC den mest omfattande klimatrapporten någonsin. De väldokumenterade effekterna av klimatförändringarna ropar sitt tydliga budskap: Om inte kraftfulla åtgärder tas de närmsta åren väntar en katastrofal situation för hundratals miljoner människor, främst fattiga kvinnor, i slutet av seklet.

FN:s beräkningar har resulterat i två scenarier: I det första har vi begränsat temperaturhöjningen vid seklets slut till två grader över medeltemperaturen för 150 år sedan. I det andra har temperaturen stigit med katastrofala fyra grader. Lyckas vi begränsa temperaturhöjningen till två grader kan konsekvenserna fortfarande hanteras, men skenar den till fyra grader blir delar av planeten obeboeliga under den varma årstiden. Hundratals miljoner människor vid kustområden kommer att drabbas av översvämningar och stormfloder.

Vi vet att det är fattiga och redan utsatta grupper som drabbas värst av torka, översvämningar, sjukdomar och brist på rent vatten och FN konstaterar att klimatpåverkan drabbar och kommer att drabba kvinnor betydligt hårdare än män. Konsekvenserna om vi inte lyckas begränsa temperaturhöjningen är förödande och kommer att leda till betydande flyktingströmmar till planetens beboeliga delar. Läget är akut och vi måste vända utvecklingen idag, imorgon är det försent!

Miljörörelsens viktigaste budskap är att människan inte kan fortsätta att exploatera jorden. Män äger 99 procent av jordens resurser och hanterar inte sitt ägande på ett hållbart sätt, utan agerar på mantrat ”ökad tillväxt”. Miljörörelsens svar på den skenande klimatkrisen är att bryta idén om att vi kan leva med evig tillväxt trots att jordens resurser är ändliga. Samtidigt som tillväxten ökar så är det också män som får ut 90 procent av världens löner, trots att kvinnor utför två tredjedelar av allt arbete i världen, enligt FN.

Vi har en manligt styrd tillväxtideologi som exploaterar miljö, kvinnor och fattiga länder – vi måste bemöta den med en antirasistisk, feministiskt och grön ideologi.

Stora delar av den politiska och ekonomiska makten över miljön och vår gemensamma framtid är koncentrerad till ett fåtal mäktiga personer i några få rika länder. Världsbanken, IMF, statschefer och näringslivet styrs av män, främst från västvärlden. Västvärlden står också för den absoluta merparten av de konsumtionsbaserade utsläppen samtidigt som de påverkas minst av klimatförändringarna. Därför bär vi i väst också det största ansvaret för att se allvaret och vända utvecklingen. Vi kan inte fortsätta överlämna klimatpolitiska beslut till de högerpartier som år efter år bromsar utvecklingen, både i Sverige och i EU. Inget tyder heller på att de rikaste männen kommer att ta sitt ansvar, men vi övriga är i majoritet och kan tillsammans sätta agendan för en ny riktning – om bara viljan hos såväl politiker som väljare finns.

Feministiskt initiativ är redo att ta kampen för en rättvis och hållbar framtid och kommer att förvalta den växande feministiska rörelsens förtroende också inom miljöområdet.

Här är några av de klimatfrågor vi kommer att arbeta för i Europaparlamentet och i riksdagen:

  • Inför en global skatt på utsläpp av växthusgaser, där inkomsterna administreras av FN för att hantera naturkatastrofer och stödja klimatvänliga och hållbara samhällen i utvecklingsländer.
  • Klimatsatsningar i utvecklingsländer ska utgå från ländernas egna behov och krav. Pengar som idag går till åtgärder styrda av västvärlden ska föras över till en klimatfond organiserad av FN och styrd i huvudsak av så kallade utvecklingsländer.
  • Fi ska nationellt och i EU verka för att klimatförändringarna ska hanteras inom ramen för FN-systemet och att Kyoto- och Bali-överenskommelsernas beslut genomförs, samt att övergången till alternativa energisystem snabbas upp och radikaliseras.
  • EU och Sverige måste satsa på förnybar energi, ett samordnat tågnät samt avskaffa kärnkraften och användningen av fossila bränslen.

Soraya Post, förstanamn på Feministiskt initiativs EU-valsedel

Veronica Svärd, riksdagskandidat Feministiskt initiativ

Läs mer om