Grön terapi eller Natur i vården lanserades som behandlingsform eller terapi för krigsskadade under första världskriget. I England och USA använde man framgångsrikt trädgården för krigsneuroser eller posttraumatiska skador. Internationellt finns flera rapporter och evidens, som belägger behandlingen. ”Det gröna” kan också inkludera sällskapsdjur och kan därför användas till många olika patientgrupper och diagnoser.
Behandlingsformen har framgångsrikt använts inom äldrevården. Andra exempel där Natur i Vården används är vid hospice, för drogberoende, i kriminalvården och i rättspsykiatrin. Men även behandling av funktionshindrade, personer med utmattningssyndrom eller vid långvarig sjukskrivning har också visat sig ge god effekt.
I Sverige anses professor Patrik Grahn vara den främste talespersonen för Grön rehabilitering. Grahn, som främst har sin verksamhet och forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitets anläggning i Alnarp, har också försök bemöta den tveksamhet som den konventionella vården ger uttryck för. Han har i sin utvärdering funnit att patienterna blivit bättre. Enligt Försäkringskassan har merparten inte fortsatt försörjningsstöd från kassan.
Sjuktalen i landet och i vårt län har minskat men är fortfarande för höga. Det behövs fler behandlingsformer för att hjälpa och stödja människor tillbaka till yrkeslivet. Dessutom har Uppsala län inte uppnått målet och fått del av rehabiliteringsmiljarden. Kostnader för läkemedel fortsätter att öka och är i dag över 30 miljarder kronor. Det kan inte fortsätta så här.
Grön rehabilitering är ingen ”riktig vård” menar den konventionella vården. Läkemedelsindustrin ser inga vinster i den. Men den konventionella vården där tabletter, sprutor och mediciner är förhärskande måste tänka om. 2005 gav den dåvarande landstingledningen ett uppdrag till en förstudie om Grön terapi, för att få fram fakta som kunde ersätta och komplettera farmakologiska terapier. Det är hög tid att damma av rapporten Natur i Vården Grön terapi och rehabilitering – en naturlig del av framtidens hälso- och sjukvård? av Sven G Hultman (2005-12-19).
Landstingen får statlig ersättning för rygg- och nackbesvär och lättare psykiska åkommor det vill säga depressioner, utbrändhet och utmattning. I Regeringens överenskommelse för 2012 med Sveriges kommuner och landsting, (SKL), om en rehabiliteringsgaranti nämns inte Grön terapi. 100 miljoner kronor av de avsatta medlen ska gå till forskning och utveckling av rehabiliteringsmetoder. Ytterst lite, för att inte säga en försumbar summa, ska ha använts till Grön rehabilitering. Varför är det så när vi vet att felbehandlingar och icke önskvärda effekter följer på den ökande medicineringen? Biverkningar av frisk luft, blommor och blad är lätt räknade…
Samordningsförbundet i Uppsala län startar nu ett projekt för personer som, i enlighet med sjukförsäkringsreformen, ska överföras från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen inte är redo för det. Det innebär Grön rehabilitering.
Vi centerpartister anser att det är bra för det behövs alternativ och valmöjligheter, många olika behandlingsformer så att färre slipper vara sjukskrivna. Natur i vården, kultur i vården och djur i vården är outnyttjade metoder som vi inte, vare sig ekonomiskt eller mänskligt, har råd att vara utan.
Dessutom skulle dessa vårdformer i framtiden kunna skapa fler arbetstillfällen och bli komplement till lantbruket med rehabilitering i landsbygdsmiljö.
Vi centerpartister har drivit på för ökade rehabiliteringsresurser till stöd och hjälp för alla personer som är sjukskrivna. Vi fortsätter och ger inte upp utan jobbar hårt för att Natur i vården ska bli accepterat och en självklar behandlingsform.
Det är dags att acceptera och införa Grön rehabilitering och ta med det i avtalet mellan Regeringen och Sveriges kommuner och landsting.
Solveig Zander (C)
Riksdagsledamot Uppsala län
Talesperson i socialförsäkringsfrågor
Lars-Olov Legnerfält (C)
Landstingsledamot
UNT 25/2 2012