Replik. Det är förvånande att Liv Hahne, ordförande i byggnadsnämnden (UNT 24/6 2011), inte inser att förslaget till byggnation i kvarteret Seminariet innebär att kulturvärden och möjligheten att skapa en allmän park åsidosätts. Med varsamhet kan man förena värdet av både park och kulturhistoria. Det nuvarande förslaget till byggnation, uppvisar tyvärr ingen varsamhet.
Folkpartiet har inga diffusa förslag, så som Hahne skriver. Vi har konkreta och konsekventa förslag för hur kvarteret ska bebyggas och parken bevaras och bli mer tillgänglig för alla, inte bara för dem som ska bo i nya husen.
Staden lockar många nya invånare, vilket vi mycket glada över. Därför måste vi bygga fler bostäder. Samtidigt måste stadens kulturhistoriska miljöer värnas samt fler grönområden skapas och göras tillgängliga. Det är vår uppgift som politiker att försöka tillfredsställa båda dessa intressen.
Folkpartiet är för en förtätning av staden och vi förespråkar högre hus där det är möjligt. Men vi anser att Uppsalas karaktär är för värdefull för att bygga bort.
För några år sedan genomfördes samråd om visionen för Uppsala. Svaren visade förväntningar på att staden skulle ha ”puls”, god kollektivtrafik och vara en grön stad även i framtiden.
Uppsala har högre andel grönytor än Malmö, parkernas stad. Folkpartiet anser att det går att förena den växande staden med den gröna staden; det gäller bara att planera för det från början. Görs inte det, tappar staden sin karaktär och en stor del av sin attraktionskraft.
Kommunfullmäktige beslutade i juni att aktualisera och utveckla stadens parkplan. Med en långsiktig och bra parkplanering kan vi undvika framtida osäkerhet kring byggnation och förtätning. Då vet alla inblandade vilka grönområden som är eller ska bli parker och vilka som kan bebyggas. Vi tror att alla nuvarande och blivande Uppsalabor vill leva i ett Uppsala med gott om parker och bevarad kulturhistorisk karaktär.
Mohamad Hassan (FP)
Kommunalråd
Cecilia Hamenius (FP)
Kommunalråd
Sture Blomgren (FP)
Gruppledare byggnadsnämnden