Håll emot rasismen!

En undersökning visar att svenskar oroar sig mer för främlingsfientlighet än för invandring, skriver Erik Ullenhag, ­Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic.

Fråga Åkesson. Vilka tänker SD samarbeta med om partiet tar plats i Europaparlamentet? skriver Erik Ullenhag med flera.

Fråga Åkesson. Vilka tänker SD samarbeta med om partiet tar plats i Europaparlamentet? skriver Erik Ullenhag med flera.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-05-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i vårt land höjer allt fler rösten mot rasism och främlingsfientlighet. I Kärrtorp samlades 15000 människor två dagar före jul för att demonstrera mot nazisterna. Sjukvårdspersonal och brandmän protesterar när Sverigedemokraterna (SD) kommer på besök och Jimmie Åkesson möts i Karlskrona och flera andra städer av tysta manifestationer där människor vänder Åkesson ryggen.

I Jönköping ringde kyrkklockorna i timmar för att påkalla fara – faran av att nazister marscherar på stadens gator. Kulturpersonligheter uppmanar fler att höja rösten mot främlingsfientlighet och vikten av att rösta i Europaparlamentsvalet den 25 maj.

Sverige är i dag mer tolerant än för 20 år sedan, och svenskar oroar sig för ökad främlingsfientlighet mer än för frågor som arbetslöshet, försämrad välfärd eller ökad invandring, enligt en undersökning från SOM-institutet.

Men faktum kvarstår att skolor och religiösa byggnader utsätts för rasistiska attacker. Nazister marscherar på gatorna och deras aktiviteter har ökat. Populistiska, nationalistiska och främlingsfientliga partier går framåt i Europa och de har hatet som valfråga. Partierna får mylla att växa i när ekonomisk oro och arbetslöshet sprids. De levererar förenklade budskap med stereotyper och kollektivt skuldbeläggande. Muslimer, judar eller romer hålls ansvariga för alla tänkbara samhällsproblem. När en grupp pekats ut står nästa på tur.

Inför årets val till Europaparlamentet och riksdagen kommer det att vara centralt att ta kampen för öppenhet och tolerans.

Sverige ska inte gå i den fälla som flera andra europeiska länder hamnat i, nämligen att tillåta att små främlingsfientliga opinioner får flytta hela den politiska kartan. När partier anpassar sig eller tiger inför främlingsfientligheten är vi på ett slutande plan och intoleransen vinner mark.

Även SD försöker att ta en plats i Europaparlamentet. En central fråga att ställa till Jimmie Åkesson är vilka SD ska samarbeta med om partiet tar en plats i parlamentet. Mycket pekar på att SD kommer att bilda partigrupp med andra främlingsfientliga och nationalistiska partier. SD:s samarbetspartner kan bli franska Front National, som leds av Marine Le Pen. Partiet har djupa rötter i antisemitismen och för en aggressiv retorik mot muslimer.

Ett annat parti som sannolikt blir SD:s samarbetspartner är österrikiska FPÖ, ett högerextremt parti vars ledare Heinz-Cristian Strache flera gånger uppmärksammats för antisemitism och för att ha hyllat nazistiska veteraner från andra världskriget.

Även nederländska PVV kan hamna i SD:s partigrupp. Partiets ledare Geert Wilders för ständigt fram islamofobiska lögner.

Intressant i sammanhanget är att ett par av Europas främlingsfientliga partier tvekar inför samarbete i parlamentet med SD. Invandringskritiska Danskt Folkeparti har hotat att bryta samarbetet med SD om de ingår i samma partigrupp som Front National. Även det brittiska högerextrema UKIP undanber sig samarbete med SD då de anses tillhöra Europas ”hard right” tillsammans med Front National och FPÖ.

Jimmie Åkesson och hans närmaste har jobbat hårt för att rensa ut i partiet och sudda ut den nazistiska och rasistiska historien. Partiledaren gör nu sitt bästa för att inte ge besked om vilka partiet vill samarbeta med på europanivå.

Men de potentiella kandidaterna visar att SD känner ideologisk närhet till partier som är rasistiska, främlingsfientliga och intoleranta. Det är självklart skrämmande men också väldigt upplysande inför valet i maj respektive september.

Årets val handlar om vilket Sverige och vilket Europa vi vill ha. Öppenhet och tolerans eller främlingsfientlighet, nationalism och protektionism. För oss liberaler är det glädjande och inspirerade att se den positiva kraft som gror i Sverige mot intoleransen. Vi kommer att göra allt vi kan för att visa politiskt ledarskap och bidra till att kraften får blomstra och att den sprids i Europa. Vårt budskap är tydligt. Vi står upp mot all form av rasism och vi tänker aldrig låta främlingsfientliga krafter sätta agendan i Sverige eller Europa.

Erik Ullenhag, integrationsminister (FP)

Cecilia Wikström, kandidat (FP) till Europaparlamentet

Jasenko Selimovic, kandidat (FP) till Europaparlamentet

EU-valet 2014

Läs mer om