Håll er till sanningen!

Benny Lindholm med flera håll er till sanningen - Vänsterpartiet röstade inte nej till motionen om sprututbyte i Nämnden för Hälsa och omsorg, skriver Liza Boëthius.

Uppsala2013-10-07 10:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Nämnden för hälsa och omsorg tog ställning till Malena Ranchs motion om att möjliggöra införandet av sprututbyte i Uppsala avstod Vänsterpartiet från att rösta ja eller nej till förmån för eget förslag ”att kommunfullmäktige ger nämnden i uppdrag att utreda om det finns ett behov av att införa ett sprututbytesprogram i Uppsala innan ställning tas”. Bakgrunden till Vänsterpartiets ställningstagande i nämnden var bland annat följande (hela reservationen finns att läsa på kommunens hemsida):

1. Antalet nyupptäckta smittade intravenösa missbrukare var åren 2009 – 2012 när det gäller HIV två (2), personer och Hepatit C, 89 personer. Benny Lindholm med flera uppger att det rör sig om hundratals. Sammanlagt under dessa år är det 38 nyupptäckta Hivsmittade och 217 Hepatit C smittade. Läsaren kan lätt få för sig att dessa senare nämnda siffror rör intravenösa missbrukare.

2. Undertecknad talade bland annat med Smittskyddsenheten som menar att det inte behövs ett sprututbytesprogram i Uppsala. Chefer inom Individ- och familjeomsorgen menar att frågan bör utredas om behovet verkligen finns här. Chefen för gatulangningsgruppen är inte för att ett sprututbytesprogram införs i Uppsala. Han menar att injektionsmissbruket i Uppsala inte är ett stort problem i Uppsala.

3. Åren 2003 – 2006 fanns i Uppsala län ett fyraårigt framgångsrikt HIV- och hepatitförebyggande program bland sprutnarkomaner utan sprututbyte. I Östergötlands län finns idag ett framgångsrikt smittskyddsprogram utan sprututbyte.

4. I den Missbruksutredning som lades fram 2011 så föreslogs att ”sprututbytesverksamhet vid injektionsmissbruk ska vara tillgängligt i hela landet ”där det föreligger ett behov av sådan verksamhet….” (sid 239) (Förslaget gick inte igenom.)

5. Ett brittiskt forskarteam under ledning av Norah Palmateer har i en forskningsöversikt funnit att det finns ”tentative evidence” (ungefär ”preliminära bevis”) att sprututbyte har en hivpreventiv effekt. Men också att man i tidigare översikter (läs WHO:s) har överdrivit de positiva resultaten och inte tagit tillräcklig hänsyn till de negativa. Palmateer kommer också fram till att det inte finns något stöd för att sprututbyte har en preventiv effekt på hepatit C, som är mångdubbelt vanligare bland sprutnarkomaner än hiv och numera ett minst lika dödligt virus.

6. Att jämföra med andra länder är inte helt tillfredställande. Ett lands narkotikapolitik måste ses i sin helhet. I Sverige har en missbrukare rätt till behandling, så är det inte i många andra länder. Därför skall vi inte jämföra med andra länder om de inte har en liknande narkotikapolitik.

Mot bakgrund av ovanstående menar jag att det finns all anledning att utreda om det finns ett behov av sprututbytesprogram i Uppsala trots att Vänsterpartiet på en kongress tagit ställning för sprututbyte.

Liza Boëthius (V)

Nämnden för hälsa och omsorg

UNT 7/10 2013

Läs mer om