EU ställer krav på borttagande av skattebefrielsen för biogas i Sverige. Under den närmaste veckan har regeringen chansen att sätta ner foten och skapa stabilitet och ge framtidstro.
Det krävs långsiktiga spelregler och en viljeyttring för biogas som en av framtidens energibärare.
I Sverige har vi enats kring mål om att uppnå en fossiloberoende fordonsflotta 2030 och ett samhälle utan nettoutsläpp av koldioxid 2050. Resan mot de här målen har pågått i många år och som ett viktigt led i Sveriges klimatarbete har stat, landsting och kommuner satsat miljarder för att bygga upp ett biogassystem. Många miljöengagerade företag och privatpersoner har också bidragit till denna omställning, genom att sortera sitt matavfall och köra gasfordon. Tillsammans har vi sett till att Sverige är världsledande i att utnyttja biogas som drivmedel och vi har nu ett unikt tillfälle att exportera miljöteknik och kunskap.
Vi är dock i dag oroliga för hur landets biogasinvesteringar förvaltas.
Om Sverige ska bli ”ett av världens första fossilfria välfärdsländer” som lyfts i regeringsförklaringen, så kan vi inte låta EU köra över oss och tillintetgöra våra klimatsatsningar. Det är mycket oroande att EU nu försöker tvinga oss att ta bort skattebefrielsen för biogas. Det leder i helt fel riktning och styr bort från våra klimatmål.
Regeringen måste sätta ner foten och ta en proaktiv roll i EU:s miljö och klimatarbete och visa andra länder vägen.
Vi vill satsa offensivt på el och olika biodrivmedel. Samtidigt vill vi understryka att biogas inte enbart är ett drivmedel. Biogas är ett verktyg för att bygga ett hållbart samhälle utifrån en cirkulär ekonomi och ligger därmed i linje med de ambitioner som uttrycks i regeringsförklaringen – ”Grunden läggs för en cirkulär och biobaserad ekonomi som bidrar till att miljömålen nås. Det som i dag är avfall blir istället en resurs som driver fram nya affärsmöjligheter”.
Den satsning på biogas som genomförts i Uppsala län har syftat till att uppnå många fler politiska mål än att ”endast” minska klimatutsläppen i transportsektorn.
Satsningar på biogas kan vara ett led i att skapa en hållbar avfallshantering, att skapa lokala arbetstillfällen, att förbättra luftkvaliteten i innerstan, och att skapa biogödsel som bidrar till att sluta kretslopp av näringsämnen. Biogassatsningar har även bäring på de allra flesta av de nationella miljömålen – som riskerar att inte nås. Att genomföra biogassatsningar där så är möjligt är därför en smart grund för ett hållbart transportsystem med hög samhällsnytta.
Det är av avgörande betydelse att biogasföretagen och biogasmarknaden inte upplever det politiska ställningstagandet som osäkert och kortsiktigt.
Stabila regler om tio år i taget efterfrågas och i närtid åtminstone till 2020 för att företagen ska våga fortsätta satsa. Regeringen har visat på bra ambitioner, men nu krävs ytterligare krafttag. Om inte regeringen nu skapar förtroende för att det finns en långsiktig framtid för biogasen så riskerar våra gemensamma investeringar och biogasens samhällsnyttor att gå förlorade. Till att börja med behövs en långsiktig förlängning av nuvarande skattebefrielse. I debatten ställs ibland hållbara alternativ som el och biogas mot varandra, men alla alternativa bränslen behövs om vi ska ha en chans att ställa om till en fossilfri fordonsflotta på kort tid.
Det får inte glömmas att biogasen ger samhällsnyttor kopplade till uppfyllandet av miljömålen, och vi måste dessutom förvalta de mångmiljardinvesteringar som redan gjorts på ett klokt sätt.
När regeringen I närtid skickar en ansökan till kommissionen för en förlängning av skattebefrielsen behöver detta vara en tydlig viljeyttring som ger långsiktiga spelregler, tar ansvar för de miljardinvesteringar som redan är gjorda, och som ger hopp för biogasens framtid.
Rafael Waters, vice ordförande (S) i Uppsala Vatten och Avfall AB
Johan Edstav, styrelseordförande (MP) i Regionförbundet Uppsala län