När välfärden är tryggad och ekonomin tillåter vill vi halvera restaurangmomsen från dagens 25 procent till 12. En momssänkning skulle innebära en förenkling av momshanteringen för företagen och minska deras administrativa kostnader.
Regeringen beräknar att åtgärden på lång sikt skapar cirka 8 000 nya arbetstillfällen och det är försiktiga beräkningar. Uträkningar från Handelns Utredningsinstitut (HUI) visar att momssänkningen ger ca 15 000 nya arbetstillfällen. Vi uppskattar att ett en sänkning av restaurangmomsen medför 107 respektive 213 nya helårsarbetstillfällen i Uppsala län på kort och lång sikt.
Av de nya jobben förutses huvuddelen gå till utlandsfödda, ungdomar och personer med låg utbildningsnivå – grupper som är hårt drabbade av utanförskapet och i stort behov av att komma in på arbetsmarknaden. En sänkning av restaurangmomsen gör, likt Rot- och Rut-avdragen, svarta jobb till vita då incitamenten för skattefusk minskar, vilket skapar bättre konkurrensmöjligheter för de seriösa företagen. De vita anställningarna ger trygga arbetsvillkor och tillgång till socialförsäkringssystemet.
Sverige har fortfarande bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Att sänka restaurangmomsen är en av åtgärderna som kan råda bot på problemet.
Den första anställningen är speciellt viktigt då den ger personer sina första referenser, kontakter och arbetslivserfarenhet. Anställningen genererar likväl sociala förmåner i from av a-kassa och sjukpenning. När fler arbetar och färre försörjer sig på bidrag minskar klyftorna i samhället och alla ges möjlighet att ta del av den tillväxt och välfärd som skapas.
Jessika Vilhelmsson
Riksdagsledamot (M) för Uppsala län
UNT 11/7 2011