Handel skapar välstånd

EU ska vara lyhörda inför de afrikanska ländernas önskemål, men höga tullmurar är ingen väg framåt. Det är handel som skapar välstånd, skriver handelsminister Ewa Björling.

Uppsala2011-11-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. I femton års tid har Afrikas samlade ekonomi vuxit med fem procent årligen. Sju av världens främsta tillväxtekonomier återfinns numera söder om Sahara, kontinentens växande medelklass är redan större än Indiens, och exporttillväxten ligger i nivå med vad vi sett i Kina och Ryssland.

EU:s handelspolitik – inte minst de Ekonomiska Partnerskapsavtalen (EPA-avtalen) – ska understödja den positiva utveckling vi nu ser i många länder.

Jag har varit mycket kritisk mot delar av EPA-förhandlingarna, och upprepade gånger krävt att de skall präglas av mer respekt från EU-kommissionens sida, och av en större lyhördhet inför AVS-ländernas önskemål.

Däremot delar jag inte Forum Syd och Afrikagruppernas (UNT 15/11) bild av att EU försöker tvinga på någon några ofördelaktiga överenskommelser, och jag är inte beredd att lägga min energi på att ta strid för föråldrade strukturer, skyddsmurar eller statiska tullintäkter.

I över 30 år hade AVS-länderna möjlighet att handla med EU enligt särskilt fördelaktiga villkor. Det var först efter klagomål från andra utvecklingsländer som Världshandelsorganisationen meddelade att de rådande avtalen var diskriminerande och därmed regelstridiga.

När interimsavtal slöts 2008 kunde det tull- och kvotafria tillträdet till EU:s inre marknad tillfälligt säkras. Det betyder dock inte att vi är i hamn. Vill AVS-länderna behålla sina förmåner måste WTO:s krav på ickediskriminering uppfyllas.

I dag förhandlar EU därför om fullödiga samarbetsavtal som inte bara omfattar liberaliseringar av varu- och tjänstehandeln, utan även ett fördjupat samarbete kring bland annat investeringsregler och konkurrenspolitik, regional integration och handelsstärkande biståndsinsatser.

EPA-avtalens grundläggande idé är att bereda väg för mer öppenhet, handel och utbyte. Det speglar en tro på att alla länder, med rätt förutsättningar och rätt politik, har förmågan att gå från fattigdom till välstånd.

Jag välkomnar, inte minst mot den bakgrunden, det tydliga mål som nu satts upp för när arbetet ska vara avslutat, och jag ser slutdatumet januari 2014 som både rimligt och realistiskt.

Ewa Björling

handelsminister (M)

UNT 22/11 2011

Läs mer om