Handeln måste tänka i nya banor

Våra handelsvanor förändras kontinuerligt. Med e-handel är förändringen påtaglig och det föds dagligen nya lösningar på hur konsument och produkt ska hitta varandra. Lösningar som vänder ut och in på traditionella koncept. Att därför i dag identifiera nya handelsstråk, gågator etc. baserat på ett handelsmönster som är över 100 år gammalt är vanskligt.

Uppsala2011-08-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flera länder har nya handelsvanor bidragit till att ödelägga hela butiksgator. Tydligast är detta i England. I bland annat Birmingham och Newport är nästan 30 procent av de centralt belägna butiksytorna tomma. E-handel är den enskilt största orsaken.

Spår av e-handel är tydliga även i Uppsala. Traditionella koncept som exempelvis skiv- och bokaffärer går omkull samtidigt som att resebolagen flyttar från city och ut på nätet.

Det går med säkerhet att säga vi går en ny värld till mötes och butiksinnehavare behöver tänka om för att kunna konkurrera. Såväl dagligvaruhandeln som segmentet sällanköpsvaror är under press och en effekt är att nya butikskoncept som e-handeln inte rår på ser dagens ljus. Exempel på detta är “multisensory”. North Face uppförde exempelvis nyligen en affär med en klimatkammare där såväl stark vind, kyla och regn kan simuleras, där konsumenten direkt kan pröva varan i de miljöer varan är designad för. Fler exempel på innovativa butikskoncept kommer från såväl Apple som Disney samtidigt som mindre konceptbutiker med egen design etc. spås ha en lysande framtid i det nya e-handelsklimatet av bland annat PWC.

Vi måste bättre förstå effekterna av e-handel. Hur den kan komma att förändra och eventuellt även förskjuta nuvarande handelscentrum. Att därför redan nu utlysa nya gågator och bilförbud både här och där kan visa sig bli en väldigt dyrköpt erfarenhet för skattebetalarna och Uppsala.

Mattias Sjölund (FP)

UNT 27/8 2011

Läs mer om