Hantera biljettkaoset nu

Sluta bötfälla resenärer som försökt göra rätt för sig. Och harmonisera biljett­systemen, skriver Ardalan Shekarabi.

Knivsta. Jag har själv sett hur resenärer bötfällts fast de försökt göra rätt, ­skriver Ardalan Shekarabi.

Knivsta. Jag har själv sett hur resenärer bötfällts fast de försökt göra rätt, ­skriver Ardalan Shekarabi.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2014-03-25 16:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste två veckorna har UNT rapporterat om kaoset i kollektivtrafikens biljettsystem. Den som i dag ska resa mellan Uppsala och Stockholms län har en närmast omöjlig uppgift framför sig i att ­välja rätt biljett. Människor som köpt biljett men valt fel typ och de med 10-resorsbiljetter som inte kunnat stämpla sina biljetter har blivit bötfällda.

Samma sak har hänt de som inte haft någonstans att stämpla sina biljetter på vägen hem. Till och med när biljettautomaterna inte fungerat har kontrollanterna delat ut böter.

Jag har själv befunnit mig på Knivsta station och sett hur resenärer blivit bötfällda trots att de har försökt att göra rätt för sig och köpa rätt biljett.

Jag har med anledning av detta ställt frågor till ansvarig minister men fått nedslående svar.

Jag oroas av hur ansvariga politiker hanterar den här frågan. I flera inlägg på sociala medier visar ­exempelvis Kollektivtrafiknämndens ordförande, Johan Örjes (C), liten förståelse för alla som drabbas av det krångliga biljettsystemet.

Upplands lokaltrafik får visserligen en förändrad och mer enhetlig taxa i april, men problemen med att sammanlänka biljettsystemet med Storstockholms lokaltrafik kvarstår. Då hade man kunnat önska mer engagemang från den högst ansvariga politikern i länet.

Varje månad bötfälls runt 380 personer bara på sträckan Uppsala-Knivsta-Arlanda i det som är UL:s kontrollområde. Att då försöka förminska det kaos som finns är oansvarigt.

UL medger problemen och informationschef Sture Jonsson konstaterar att ”Ingen kan säga exakt när arbetet med ett nytt biljettsystem är klart, men vi jobbar på det”.

Det är givetvis positivt att UL arbetar för att lösa problemen, men det går alldeles för långsamt. Det finns inte någon annan bransch som skulle behandla sina kunder på det här sättet.

Ännu mer oroad blir jag över hur ­regeringen hanterar frågan. Jag tycker att frågan om biljettkrånglet för tågresenärer är en självklar konsumenträttslig fråga. Därför ställde jag min skriftliga fråga till konsumentministern, Birgitta Ohlsson. Men i stället svarade infrastrukturministern, Catharina Elmsäter-Svärd. Det visar att regeringen har bristande förståelse över hur allvarligt problemet faktiskt är för tågresenärer.

Redan 2010 konstaterade regeringen att man från nationellt håll skulle ingripa om inte kollektivtrafikbolagen lyckades harmonisera sina biljettsystem med varandra. Ändå har inget hänt.

Och i ministerns svar verkar det inte som om något kommer att hända den närmaste tiden. Allt ansvar läggs på de enskilda kollektivtrafikbolagen. Det duger inte. Den här frågan är alldeles för akut för att ständigt skjutas upp. En fungerande kollektivtrafik är central för att landet ska kunna växa. Det ska vara enkelt och attraktivt att använda sig av kollektivtrafiken. Därför får inte saker som biljettsystemens utformning äventyra detta.

Jag uppmanar nu regeringen att faktiskt agera och begär en interpellationsdebatt i frågan. Uppsala län är inte unikt när det gäller krånglande biljettsystem. Oro och trassel kring biljetter förekommer vid kollektivtrafikresor över länsgränser i flera regioner. Och för varje dag som går är det fler och fler resenärer som i sin strävan efter att göra rätt för sig blir bötfällda.

I lagen [1977:67] om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik regleras vad som gäller för tilläggsavgifter, det vill säga böter, i kollektivtrafiken. Där framgår att det finns undantag för rätten att ta ut tilläggsavgifter om exempelvis kännedomen om lokala förhållanden brister. Med andra ord finns det i lagstiftningen rum för tolkning och undantag för hur tilläggsavgifter får delas ut.

Många av de böter UL gett tågresenärer som försökt göra rätt för sig är därför juridiskt tvivelaktiga med hänsyn till nuvarande oklarheter och det erkända krånglet i biljettsystemet.

Det är orimligt att resenärer bötfälls i den nuvarande situationen. 380 bötfällda under februari är mer än tio personer som drabbas varje dag.

I väntan på att regeringen agerar och att UL lyckats lösa sina problem för att få ett fungerande, enkelt och tydligt biljettsystem för resenärer över länsgränsen är det rimligt att kräva att UL slutar bötfälla resenärer på sträckan Uppsala – Knivsta – Arlanda. Ur ett konsumenträttsligt perspektiv är det inte försvarbart att resenärer bötfälls när biljettsystemen är så uppenbart dåligt konstruerade.

UL både måste och kan ta sitt ansvar för biljettkaoset. Ett första steg är att sluta bötfälla resenärer som vill göra rätt för sig. Nästa steg är att snabbt se till att få ordning på kaoset och harmonisera systemen. Långsiktigt är det viktigast att regeringen ser till att ta sitt nationella ansvar för resenärers rättigheter i kollektivtrafiken. Min ambition är att vi i framtiden ska kunna ha ett gemensamt betalsystem för hela landet. Det kommer att underlätta för många människors vardag. För Uppsala län är kollektivtrafiken helt central för att vi ska växa.

Ardalan Shekarabi riksdagsledamot (S) från Knivsta

Läs mer om