På torsdag har Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, sammanträde. Där kommer det uppkomna kravet på rektors avgång att diskuteras. Studentkårerna vid universitetet har fullt förtroende för rektor och uppfattar inte att det finns skäl att avsätta Eva Åkesson.
Det viktigaste i den här frågan är dock inte vem som får sin vilja igenom. Det viktigaste är att hanteringen sker på ett sätt som motsvarar universitetets grundläggande värderingar.
Uppsala universitet står för en verksamhet där argument redovisas, prövas och ifrågasätts. Där det kollegiala inflytandet och studenternas medbestämmande värnas. Där skilda uppfattningar i frågor bejakas som en naturlig del av vår kultur.
Hanteringen av svåra eller känsliga frågor som rör universitetet får inte avvika från våra gemensamma värderingar.
Universitetet utfärdar inga undantagstillstånd. Tvärtom är det just i så här komplicerade frågor som det visar sig vad våra värderingar egentligen betyder.
På torsdag har konsistoriet tre separata frågor att ta ställning till, med anledning av den skrivelse som inkommit. Frågorna är: sakliga skäl för uppsägning, förtroende för rektor samt hantering av den nuvarande situationen. Dessa måste hållas i sär och behandlas var och en för sig.
Först måste en bedömning göras av de eventuella sakliga skäl för uppsägning som framkommer. Det är en bedömning som konsistoriet, med hjälp av juridiskt sakkunniga, måste göra. Av det som hittills framkommit, såväl i media som i personliga samtal med flera av kritikerna, tycks frågan snarare handla om ledarskap och förtroende än några faktiska oegentligheter.
Om det inte finns sakliga skäl så är det förtroendet för rektor som måste prövas. Det förtroendet som Uppsala universitet gav Eva Åkesson när hon valdes till rektor.
När det gäller att tillsätta en rektor får konsistoriet inte på egen hand behandla ärendet utan måste höra lärare, anställda och studenter. Därför tillsätts vid rektorsval en hörandeförsamling med 65 individer för att forma det beslut som konsistoriet sedan ber regeringen att fatta. Detta görs för att förtroendet för rektor ska ges av en bred grupp som i hög grad kan anses representera universitetet.
Det är alltså inte konsistoriets förtroende för rektor och hennes ledarskap som ifrågasätts, utan Uppsala universitets.
Förtroendefrågan handlar inte om hur bra Eva Åkesson är som rektor. Frågan är ifall det finns ett så utbrett misstroende inom organisationen att det förtroende som Uppsala universitet gett Eva Åkesson nu måste dras tillbaka. Om konsistoriets slutsats blir att universitetet inte längre har förtroende för att rektor kan fullgöra de uppgifter som ålagts henne, så måste de vara beredda att motivera sin bedömning.
Bedömer konsistoriet, efter att kritikerna framfört sina åsikter, att det finns skäl att pröva organisationens förtroende, så måste det göras på ett sätt där det öppet redovisas hur processen går till. Konsistoriet måste kunna svara för hur processen säkerställer att organisationens samlade förtroende framkommer.
Den tredje frågan, som bör behandlas först när förtroendefrågan är utredd, handlar om den situation som nu råder inom universitetet – en allvarlig situation med bristande förtroende och tillit mellan universitetets delar och mellan enskilda individer.
Den måste hanteras alldeles oavsett om Eva Åkesson fortsätter som rektor eller inte. Inte minst har den process som lett fram till dagens situation skapat ett behov av att återbygga förtroende inom universitetet. Denna hantering kommer att behöva fortgå en längre tid, oavsett vilka individer som innehar vilka befattningar.
Det är av yttersta vikt att inte blanda ihop dessa tre frågor. Förtroendeklyftan mellan vicerektorer och rektor har skapat en ohållbar situation. Den får dock inte misstolkas som att det är säkerställt att organisationen inte har förtroende för rektor.
Det är ett tungt ansvar och en svår uppgift som vilar på konsistoriet. Det är nu det visar sig vilka värderingar som universitetet faktiskt står för.
Fredrik Pettersson, ordförande i Uppsala studentkår
Alexandra Abde, vice ordförande i Uppsala studentkår