Valet på söndag förutspås bli ett jämnt lopp där små marginaler kommer att avgöra. Samtidigt tycker ett stort antal väljare att det är alltför små skillnader mellan partierna – inte minst mellan Socialdemokraterna och Moderaterna – och att det spelar mindre roll hur man röstar. Därför kommer vi på punkt efter punkt att redogöra för valrörelsens stora skillnader som finns mellan å ena sidan oss socialdemokrater och å andra sidan den borgerliga sidan.
Vi vill ändra färdriktning för samhället. Det finns mycket som är bra – Uppsala är en fantastisk region som andas nyfikenhet mot omvärlden. Men det finns ett flertal områden som är trasiga, som vi vill laga med en annan politik än den som förs i dag. För vi är övertygade om att vi kan ändra på det som i dag är fel i samhället.
• Kollektivtrafiken är en av valets hetaste frågor. Och just i vårt län stod tågen stilla under två veckor i början av sommaren. Dessutom går det fortfarande inte att enkelt köpa biljett för att ta sig över länsgränsen. Tågkaoset har blivit på gränsen till en naturlag, nu förväntar sig människor att trafiken inte ska fungera. Men det måste inte vara såhär. I dag har SJ ett mål – att gå med vinst. Vi vill även instifta samhällsnytta som målsättning för järnvägen. Underhållsarbetet ska vara statligt, inte utlagt på en mängd olika privata aktörer. Det håller inte, Moderaternas privatiseringsiver har gått för långt.
För oss är järnvägen viktig och därför investerar vi även 27 miljarder mer än vad den nuvarande regeringen satsar. Det gör att vi inte bara snackar utan också kan ta stegen som krävs för fyrspår på hela sträckan Uppsala–Stockholm.
• I Sverige har vi utvecklat en ofrivillig anhörigvård. Välfärden i Uppsala har sedan 1994 tappat 10 procent av alla undersköterskor. Därför är det inte konstigt att endast sex procent känner sig trygga inför framtidens välfärd. Det saknas 900 undersköterskor i vårt län och när Moderaterna vill fortsätta sänka skatten säger vi nej. Vi vill hellre göra upp med underbemanningen, vi vill hellre att fler ska få känna en trygghet inför framtiden.
Mer än 130 miljarder i skattesänkningar räcker, nu är det dags för investeringar i välfärden.
• Det är kris i vården. Köerna tar aldrig slut och gravida skickas till andra län för att föda. Moderaterna har deklarerat att man tänker fortsätta privatiseringen av Akademiska sjukhuset – trots att det sker i strid med sjukhusledningens, universitetets och personalens rekommendationer. Kvaliteten och patientsäkerheten är i fara. Vårt recept mot krisen är bland annat en ny arbetsgivarpolitik där vi låter proffsen få vara proffs. Ett arbete vi redan har påbörjat medan Moderaterna, efter åtta år vid makten, fortfarande inte har påbörjat en seriös dialog med personalen.
Och med en S-ledd regering kommer Akademiska sjukhuset få minst 300 miljoner extra under nästa mandatperiod för att säkra upp rätt bemanning och kompetens.
• ”Knäckebrödslinjen” blev en nationell snackis när det i våras avslöjades att barn på vissa förskolor tvingades äta sig mätta på vatten och bröd. Allt för att förskolan skulle tjäna mer pengar, en linje Moderaterna inte bara försvarar utan även vill bygga vidare på. Lika allvarligt är det att så många som 20 procent av alla uppsalaelever inte går vidare med godkända betyg från högstadiet till gymnasiet. Det är ett misslyckade som den moderatledda alliansen inte ska få chans att skylla ifrån sig. Därför har vi lagt fram löften om fler lärare och mindre klasser, gratis läxhjälp, fler specialpedagoger, minskad administration för lärarna samt fler vuxna i fritidsverksamheten.
Vi har högre ambitioner: därför lägger vi nationellt mer pengar på enbart skolan än vad alliansens gör på allt i sitt valmanifest. Vi prioriterar nämligen skolan.
Vi tänker ta ansvar för Sverige och Uppsala. Valet på söndag handlar ytterst om du som väljare vill att vi ska ha en politik som tror att vi löser saker gemensamt eller en politik där var och en förväntas klara sig på egen hand.
Agneta Gille
riksdagsledamot (S) och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Uppsala län
Börje Wennberg
landstingsråd (S) i opposition
Ardalan Shekarabi
riksdagsledamot (S)
Vivianne Macdisi
landstingsråd i opposition (S)
Marlene Burwick
kommunalråd i opposition (S)