Sverige har i dag ett totalt skattetryck på ca 44 procent av bruttonationalprodukten. Det placerar oss på andra plats i OECD, endast slagna av Danmark. Denna placering har vi trots att alliansregeringen har sänkt skattetrycket med 4,5 procentenheter sedan maktskiftet 2006.
Socialdemokraterna ”avslöjar” på SvD-Brännpunkt 4/11 att Moderaterna önskar sänka skatten ytterligare om ekonomin så tillåter.
Vi anser inte att det är något särskilt sensationellt avslöjande att Moderaterna tycker att 44 procents skattekvot och plats 2 i OECD-ligan är en för hög nivå.
Det är viktigt att slå fast att Moderaterna i sitt handlingsprogram värnar den välfärdsstat som kännetecknar Sverige. Samtidigt säger all ekonomisk teori att höga skatter i sig är skadligt för en ekonomis tillväxtförmåga. Högre tillväxt leder i förlängningen till högre skatteintäkter som ger oss möjlighet att finansiera vår välfärd.
Det är en utmaning för oss och många andra länder att klara välfärden när en allt större andel av befolkningen befinner sig utanför det som har kallats ”arbetsför ålder”. Regeringen har aktivt arbetat för att förlytta denna tidigare skarpa gräns uppåt. En flexiblare pensionsålder där pensionsintjänandet fortsätter efter 65 års ålder och dubbla jobbskatteavdrag för arbetande pensionärer har syftet att förmå friska människor att arbeta längre och därmed bidra till finansieringen av välfärden.
Den internationella konkurrensen gör att kapital investeras där vinstmöjligheterna är högst. I dag utmanas vi av en kraftig tillväxt i Asien och delar av Sydamerika. Det är bra att tillväxt sker där men det är inte bra om det dämpar våra tillväxtmöjligheter.
Ökande energipriser är en annan faktor som dämpar tillväxten i Sverige och i världsekonomin. Vi har anledning att utnyttja de möjligheter som finns för att öka tillväxten och finansieringsmöjligheterna för vår gemensamma välfärd. Att sänka skattetrycket från 44 procent anses ibland som lite uttjatat men det får inte tas som intäkt för att det är en meningslös väg för tillväxt.
Socialdemokraterna följer den vanliga retoriken att motsätta sig ”meningslösa” skattesänkningar, men av någon anledning anses redan genomförda skattesänkningar ändå värdefulla i efterhand.
Det socialdemokratiska greppet att jämföra sysselsättningssiffor 2006 med 2014 är ett exempel på intellektuell ohederlighet. Socialdemokraterna vet att vi befinner oss i en global ekonomisk kris, att jämföra med strålande global högkonjunktur 2006. Det anmärkningsvärda är inte att vi idag har arbetslöshet. Det anmärkningsvärda är att den är så pass låg givet värdsläget och att den var så hög är Socialdemokraterna lämnade över till Alliansen 2006.
Skattenivåer, väl utformade bidragssystem, effektiva välfärdstjänsten, global konjunktur är några av de ingredienser som påverkar den ekonomiska utvecklingen i landet.
Debatten fram till valet bör handla om hur de olika alternativen vill uppnå målsättningar om sysselsättning, ekonomisk utveckling och statsfinansiell stabilititet. Att bara sätta positiva mål utan någon innehållsförteckning inger inte förtroende.
Det vore också bra att känna till regeringsalternativen. Alliansen är ett alternativ och dessa partier står inte till förfogande för att bilda regering med Socialdemokraterna. Hur ser det Socialdemokratiska alternativet ut?
Klas Bergström ordförande Knivsta Moderater
Göran Nilsson vice ordförande Knivsta Moderater
UNT 12/11 2013