Den psykiska ohälsan hos unga HBTQ-personer är mycket mer utbredd än hos andra. Detta problem kan vi inte längre blunda för. Det offentliga måste ta sitt ansvar och säkerställa att de miljöer unga vistas i är trygga oavsett sexualitet och könsuttryck.
Psykisk ohälsa bland unga har blivit ett av våra största folkhälsoproblem. Dessutom är det ett problem som spär på samhällets orättvisor och som speglar samhällets orättvisor och destruktiva normer. Tjejer är mer drabbade än killar. Värst drabbade är unga HBTQ-personer.
Mängden självmordstankar, antalet självmordsförsök och graden av självskadebeteende är mycket högre i denna grupp än hos övriga visar en undersökning genomförd av Ungdomsstyrelsen. Ungefär hälften av alla homo- och bisexuella i åldern 16-29 år har funderat på att ta sina liv. Bland transpersoner i samma ålder är denna siffra 65 procent. Orsakerna är omvärldens behandling av HBTQ-personer och de normer som råder i samhället. Unga HBTQ-personer utsätts i mycket högre grad än andra för våld, hot, hatbrott och kränkande behandling.
Lösningarna handlar om ett ifrågasättande av den heteronormativitet och de strukturer som råder. I de strukturer som råder i skolan skapas normer om hur maskulinitet och femininitet ”bör” vara. Dessa stereotyper drabbar de som faller utanför normerna.
Som en av riskmiljöerna bör skolan ta ett extra stort ansvar för problematiken. Skolan är idag en arena där unga HBTQ-personer drabbas, men det är också en arena där offentliga insatser är möjliga och skulle göra stor skillnad. Därför måste normkritik och genusmedvetenhet bli en mycket större del av skolans vardagliga verksamhet. Skolan måste uppmärksamma och motverka de snäva normer som reproduceras. Sexualundervisningen måste bli bättre på att ifrågasätta tvåkönsnormen och heteronormen.
I det bredare perspektivet krävs dessutom fler mötesplatser och frizoner där unga HBTQ-personer kan träffas och vara sig själva. Ungdomsgårdar, idrottsföreningar och andra delar av föreningslivet måste erbjuda denna möjlighet. Här kan det offentliga bidra med medel till fortbildning och gemensamma projekt.
Vi kan inte längre blunda när en stor grupp ungas psykiska hälsa är så dålig. Offentlig verksamhet, föreningsliv och politik måste ta ett stort gemensamt krafttag.
Lorentz Tovatt
språkrör Grön Ungdom
UNT 23/8 2013