Hjälp unga slippa pressen kring sex

Det vi ser från Reactas håll är en brist på diskussion kring ungas attityder till sexualitet. Att uppnå förståelse, medvetenhet och självständighet hos unga har helt förbisetts. Varför känner så många unga en press att ha sex, eller ha sex på ett visst sätt? Det skriver Reactas ordförande Rebecca Söderström.

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Uppsala2011-04-28 16:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utbildningsradions satsning Sex på kartan har lett till en hel del debatt om hur unga informeras på ett bra sätt om sex och samlevnad och hur sexualundervisningen i skolan ska utformas. Ungdomsorganisationen Reacta välkomnar både informationssatsningen och debatten, men ser ett stort behov att prata med unga om attityder kring sexualitet.

För det första är satsningar på information till unga om ett så centralt område för hälsan som sexualitet viktiga, angelägna och behövda. Även om mycket information är tillgänglig på området finns det en brist på bra information. Information som gör att man faktiskt agerar efter den förståelse som informationen ger. Och detta med förståelse är kanske det centrala i hela debatten om hur sexualundervisning och information om sex och samlevnad ska utformas.

För hur kan det komma sig att trots decennier av satsningar på sexualundervisning är det sexuella risktagandet bland unga fortfarande så häpnadsväckande högt? En alldeles ny undersökning från Göteborgs universitet visar att bara hälften av ungdomar använder kondom när de har sex första gången med en person. Klamydia och andra könssjukdomar, liksom oönskade graviditeter, ökar bland unga. Från forskningens håll (se Göteborgsundersökningen och även avhandling från Uppsala universitet 2008 av Maria Ekstrand) är det tydligt att problemet består i att unga inte upplever det som en tillräckligt stor risk att bli oönskat gravid eller smittad av en könssjukdom, och att de könssjukdomar som är vanligast uppfattas som relativt enkla att bota.

Det vi ser från Reactas håll är en brist på diskussion kring ungas attityder till sexualitet. Att uppnå förståelse, medvetenhet och självständighet hos unga har helt förbisetts. Ungdomar lär sig hur en kondom funkar men inte hur man bygger upp en stark självkänsla. En god självkänsla är grunden för en sund identitetsbildning och viktigt när man utvecklas i sin sexualitet.

Sexualundervisningen i skolan och i andra sammanhang ska stärka ungas rätt att utvecklas i sin egen takt. Att man som ung först och främst behöver lära känna sig själv som person, utveckla en självständighet – inte minst för att vara stark att säga nej till saker man inte vill, och förstå hur man bäst skyddar sin hälsa när man inleder en sexuell relation med någon. En oerhört viktig aspekt är även den ömsesidiga hänsynen som krävs i en sexuell relation och hur man handlar ansvarsfullt för att förhindra att någon annan eller man själv skadas.

En nödvändig del i att stärka ungas självkänsla på detta område är också att problematisera den press som många unga känner inför sexdebut eller olika sexuella erfarenheter. I Reacta pratar vi mycket om den psykiska sidan av olika hälsofrågor, många gånger är den sidan den viktigaste. Vi tror att det gäller även ungas sexualitet. Varför känner så många unga en press att ha sex, eller ha sex på ett visst sätt? Det måste till ett ökat utrymme för unga att utveckla ett eget omdöme kring när de känner sig redo.

En breddad informationsspridning och sexualundervisning, med fokus på attityder, förståelse och ansvarstagande – det vore verkligen bra för att stärka ungas sexuella hälsa.

Rebecca Söderström
ordförande ungdomsorganisationen Reacta

Läs mer om