Högre ambitioner för landstinget

Vi socialdemokrater sätter sammanhållna vårdkedjor och begriplighet för patienterna över alliansens ambition att konkurrensutsätta verksamheten, skriver Börje Wennberg och Vivianne Macdisi.

Uppsala2011-06-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget i Uppsala län står inför många och stora utmaningar. Några av alla framtidsfrågor som politiken måste ta ansvar för är: ökad kvalitet i vården, stärkt forsknings- och utbildningsarbete, identifiering av befolkningens ökade behov av hälso- och sjukvård, finansieringen av vården samt landstingets ansvar att vara en god arbetsgivare.

Vi menar att dessa frågor kräver en långsiktighet som inte finns i dag. Tyvärr saknar den borgerliga majoriteten både ambitioner och initiativ för att leda landstinget och vården framåt. Vi har högre ambitioner för hälso- och sjukvården i vårt län.

Socialdemokraternas alternativ till den preliminära budgeten kan sammanfattas med att varje patient ska få den vård han/hon behöver när och där de behöver den. Långsiktighet, trygghet, rättvisa och kvalitet i vården ska stå i fokus. Vägledande för hela vården ska vara hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer om behov, solidaritet och människovärde. Det är vårt recept för att lyfta patientperspektivet och ta ansvar för kvaliteten i vården.

Vi anser att patientens behov ska stå i fokus, att det förebyggande hälsoarbetet ska vara starkt samt att tillgängligheten och bemötandet i vården är mycket god. Patienten och anhöriga ska veta att vården ges av medicinskt kunnig personal som kan avsätta den tid och kraft som behövs för att möta varje patient utifrån dennes behov.

Vård och behandling ska ges utifrån välgrundade beslut, vetenskapliga metoder och patientsäkerhet samt med medicinsk teknik av högsta kvalitet. För att upprätthålla och utveckla en sjukvård utifrån ett patientperspektiv och som bygger på vård efter behov och allas lika värde krävs politiska beslut och incitament som styr sjukvården i rätt riktning.

Vi vill utveckla starka och sammanhållna sjukhus. Det är självklart att Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska ägas och drivas av landstinget och ges goda förutsättningar att tillgodose patienternas vårdbehov och ge högkvalitativ och jämlik vård i länet. Samarbetet mellan sjukhusen är också viktigt för att vården ska hänga ihop och patientsäkerheten kunna stärkas.

Att bryta loss delar av vården som den borgerliga ledningen gör genom fri etablering inom specialistvården riskerar att slå sönder vårdkedjor för patienter, försämra samverkan mellan olika delar i vården och slå undan fötterna för forskningen och utbildningen. Dessutom är det mycket kostnadsdrivande. Vi vill istället stärka och utveckla landstingets verksamheter för att kunna erbjuda patienterna den bästa vården.

En vård av världsklass kräver att vi håller ihop vårdkedjor och patientflöden. Den socialdemokratiska vägen bygger på stärkt samverkan mellan kommun och landsting och mellan sjukhus och vårdcentral. Samverkan får aldrig ersättas av konkurrens eller vårdgivarens vinstintressen.

Bröstcancervården i länet är ett exempel på vad som kan hända om man bryter loss vissa delar av vården. Bröstcancervården innehåller olika delar som radiologi (mammografi), onkologi, kirurgi och patologi. Alla specialiteter måste finnas på plats och fungera i takt genom ett nära samarbete med varandra för att vården ska fungera optimalt.

Tyvärr har den borgerliga majoriteten brutit loss och privatiserat en av delarna, mammografin, vilket har skapat ett geografiskt och organisatoriskt avstånd mellan olika delar i vårdkedjan. Det har även försämrat förutsättningarna för forskning och utbildning. Vi föreslår bildandet av ett Bröstcentrum där alla specialiteter finns samlade under ett tak för att stärka samverkan och ett optimalt utnyttjande av resurser. Så stärker vi bröstcancervården, ökar tillgängligheten och kvalitén i vården.

En stor andel av de vårdsökande patienterna är äldre. Vi vill prioritera och stärka äldrehälsovården. Vården måste ha kapacitet och kompetens att möta den växande andelen äldre i samhället. I takt med att man åldras följer nedsättning av funktioner i kroppen. De fysiska och psykiska försämringarna kan komma smygande för att sedan accelerera. Många sjukdomar går dock att fördröja eller förhindra genom förebyggande åtgärder. Vi föreslår därför en försöksverksamhet där länets äldre över 75 år erbjuds en årlig hälsokontroll hos distriktssköterska.

Barn- och ungas ställning inom hälso- och sjukvården måste stärkas, barnsjukvårdens status måste uppgraderas och barnperspektivet måste tas på större allvar. För att detta ska bli verklighet måste politiken i ord och handling bana väg för en sådan utveckling. De orättvisa patientavgifterna för barn och ungdomar måste avskaffas omedelbart.

Föräldrarnas ekonomiska situation ska inte avgöra vilken vård barnet får. En förälder ska aldrig behöva ta ställning till om man har råd att uppsöka läkare med sitt sjuka barn.

Vi anser att det krävs tydligare politiska initiativ för att lyfta arbetsgivarpolitiken. En förutsättning för att utveckla en god vård, stärkt kvaliteten och ett förbättrat patientbemötande är att landstinget agerar som en bra arbetsgivare. Landstinget ska vara en aktör som tillvaratar medarbetarnas engagemang, kompetens och initiativförmåga.

En attraktiv arbetsgivare blir landstinget först när medarbetarna känner sig delaktiga och erbjuds intressanta och stimulerande arbetsuppgifter. Arbetsklimatet måste präglas av delaktighet, lyhördhet, jämställdhet samt inflytande över organisation och ekonomi.

Dessa är utvalda delar i socialdemokraternas förslag till preliminär plan och budget som fastställs på landstingsfullmäktige imorgon. Vi är övertygade om att våra högre ambitioner för patienterna och vården är både realistiska och nödvändiga för att möta morgondagens utmaningar.

Börje Wennberg

landstingsråd (S)

Vivianne Macdisi

landstingsråd (S)

UNT 19/6 201

Läs mer om