Runt om i Sverige utförs varje dag fantastiska pedagogiska insatser i skolan. Lärarna känner arbetsglädje och stolthet över sitt yrke varje dag. De har ett yrke som är avgörande för om Sverige skall klara sig i den globala konkurrensen.
Men det finns en annan sida också. Sedan kommunaliseringen av skolan för över två decennier sedan, har läraryrkets status sakta men säkert sjunkit. I år är det endast ett fåtal elever i riket, som velat bli lärare i kemi och fysik.
Folkpartiet anser att skolan bör återförstatligas. Det finns många skäl som talar för att bristerna i skolan skulle kunna åtgärdas om staten tog över ansvaret för hela utbildningsväsendet.
Innan skolan är återförstatligad måste kommunerna arbeta aktivt med att ge de bästa förutsättningarna för skolan.
I Uppsala kommun ansvarar styrelsen för vård och bildning för de kommunala förskolorna och skolorna. Under Folkpartiets och alliansens ledning satsar nämnden stenhårt på en bättre skola.
Alla elever har i dag möjlighet att lyckas uppnå sina mål i de kommunala skolorna. En förutsättning för att det skall fortsätta att vara så, är att vi från politiskt håll har samma målbild över tid och att skolan får arbetsro och möjlighet att arbeta med de reformer som har kommit från det av Folkpartiet ledda utbildningsdepartementet.
Lärare som är utmärkta pedagoger undervisar varje dag utifrån en vilja att eleverna skall få kunskap och nå målen. Lärarkåren som helhet gör ett utmärkt arbete. Det är viktigt att tala om detta faktum, i stället för att svartmåla skolan och läraryrket.
I dag talar allt för att Uppsala kommun har goda förutsättningar att höja resultaten i sina skolor. Men för att det skall lyckas, måste vi satsa på lärarna. Det finns några olika åtgärder som är viktiga att genomföra.
Forskande lärare är viktigt i undervisningen. Därför kommer jag att ge i uppdrag till styrelsen för vård och bildnings förvaltning att på lämpligt sätt bereda möjlighet för fler lärare att kunna forska samtidigt som de undervisar på skolan. Att kunna forska samtidigt som man arbetar som lärare, ger ökad kvalitet i undervisningen för eleverna.
Disputerade och licentierade lärare som blir lektorer i skolan är en stor tillgång för både elever och lärarkollegor. Vi går nu vidare och vill i framtiden inrätta lektorat även på grundskolan.
Folkpartiet anser att kopplingen mellan lärarens lön och yrkets status är viktig. I Sverige förhandlas lönerna centralt mellan parterna på arbetsmarknaden, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och lärarnas fackförbund. Men i kommunerna kan vi också höja läraryrkets status. Vi bör arbeta med att uppfylla det centrala avtal som finns mellan kommunerna och lärarnas organisationer. Enligt avtalet är det viktigt med en koppling mellan lärarens prestation och löneutfallet om resultaten i skolan ska kunna förbättras.
Annorlunda uttryckt: Duktiga lärare ska ha högre lön. Ett sätt att göra detta möjligt är genom att inrätta karriärtjänster. Under flera decennier har en fortsättning som rektor eller inom förvaltningen varit lärarnas enda möjlighet till karriärutveckling. Snart sagt alla andra yrkesgrupper har denna möjlighet. Därför arbetar vi nu för att kunna inrätta karriärtjänster för lärare. Karriärtjänster skall kunna ge mer ansvar, mer frihet och högre lön. Förvaltningen utreder hur karriärtjänster bäst skall utformas.
Förutom karriärvägar i läraryrket måste man också genom lön bekräfta den prestation varje enskild lärare gör. Kopplingen mellan lärarens prestation och lärarens lön kan bli ännu tydligare.
All lönesättning sker i dag utifrån prestation. På samma sätt som man mäter uppnådda mål i övrigt, bör också differentierad lönesättning för medarbetarna vara ett inslag i uppföljningen av uppnådda mål.
Genom att utveckla och värdesätta lärarens pedagogiska uppdrag och genom att inrätta möjligheter att göra karriär som lärare och genom ökad lönespridning kan kommunerna bidra till att åter göra läraryrket till det akademiska statusyrke som det verkligen är.
Cecilia Hamenius
kommunalråd (FP), ordf styrelsen för vård och bildning
UNT 13/4 2012