Högre lön till skickliga lärare

Individuell lönesättning och särskilda karriärstjänster ska ge högre löner till skickliga lärare i kommunen, skriver Christopher Lagerqvist

Uppsala2012-03-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen i Uppsala har under drygt en mandatperiod återskapat en skola som sätter elevens kunskaper och färdigheter i centrum. Nu är det dags för oss att ta nästa steg. Vi måste utveckla en rad olika karriärtjänster för alla våra duktiga lärare.

Redan i dag kan våra rektorer gynna särskilt duktiga lärare, genom individuell lönesättning. Denna möjlighet ska självklart vara kvar, men vi som ansvarar för skolan behöver bli ännu bättre på att utnyttja denna möjlighet. Rektorerna måste få stöd och utbildning i att använda löneinstrumentet fullt ut. Det handlar om att skapa ett tydligt system där den enskilde läraren kan påverka sin egen löneutveckling.

Samtidigt är det centralt att arbetssituationen för våra lärare förbättras i grunden. När vi besöker Uppsalas skolor vittnar många lärare om en växande administrativ börda. Här är det viktigt att våra rektorer hittar innovativa lösningar som underlättar lärarnas vardag och som tillåter lärarna att vara just lärare.

Vi behöver också inrätta en rad olika karriärtjänster för lärare. På så vis kan vi tillvarata lärarnas ämneskunskaper och ämnesdidaktiska färdigheter. En lösning vore att, i alla ämnen, inrätta tjänsten excellent lärare. Här kan vi lära oss av Uppsala universitet, som just nu inför ett liknande system.

Tanken är att alla duktiga lärare ska få högre lön och större ämnesansvar. Det kan dels handla om att hjälpa andra lärare på skolan, eller nyanställda inom kommunen. Dels kan det förstås också innebära ett större ämnesansvar för läraren.

I gymnasieskolan tar inte minst våra gymnasielektorer ett stort ansvar vad gäller det enskilda ämnets kunskapsmässiga innehåll. Men det räcker inte. Vi måste även aktivt tillvarata andra lärares vilja att bidra till vår gemensamma ambition, att ge alla Uppsalas elever tillgång till den bästa utbildningen i landet.

Dessa principer ligger till grund för det arbete som styrelsen för vård och bildning nu har inlett.

Christopher Lagerqvist

1:e v ordf (M) styrelsen för vård och bildning

UNT 12/3 2012

Läs mer om