Uppsala har en av landets förnämsta kommunala musikskolor. Skolan arbetar medvetet för att hålla bredd i instrumentalundervisningen, vilket ger möjlighet till bredd också i orkesterverksamheten. Detta är en förutsättning för elevens musikaliska utveckling och motivation. Får man aldrig spela tillsammans med andra instrument, begriper man knappast varför man som violinelev ska stå hemma och kämpa med läxorna.
I snitt stannar eleverna i sju terminer, också detta en jämförelsevis hög siffra. Kommunala musikskolan levererar många elever till högre musikutbildning, men det är inte detta som är den stora samhällsvinsten med verksamheten; barn och ungdomar får en meningsfull fritid med kulturella förtecken, vissa fortsätter på amatörnivå resten av livet och många utvecklas till goda musiklyssnare.
Musikskolan är oerhört viktig för många barn i Uppsala, men den skulle kunna vara det för fler. Elevantalet ligger kring 2500 och över 1000 står i kö till någon av platserna. Så har siffrorna sett ut i åratal trots att Uppsala växer så det knakar.
Folkpartiet vill öka anslaget till musikskolan så att fler barn ska få del av denna värdefulla och personlighetsutvecklande verksamhet. Vi är tydliga på den punkten i vårt kommunala partiprogram. Vi vet till exempel att en miljon kronor direkt skulle generera undervisning till ett hundratal barn utan att belasta administrationen. Vi kommer därför att starkt driva denna fråga inför årets kommunala budgetbeslut i juni.
De rödgröna partierna – S, MP och V – vill utveckla barnkulturen i Uppsala på ett annat vis och samla musik, dans, konst och teater under ett tak – en så kallad kulturskola. I en liten kommun kan detta vara en god lösning, men för Uppsalas del ser vi det som överambitiöst och dessutom feltänkt. Vi tänker inte räkna upp alla de möjligheter till konstutövande av alla slag för barn, som redan finns i Uppsala men de är många och täcker in det mesta. Det finns inga som helst hinder för musikskolan att samverka i olika projekt med några av dem.
De rödgröna föreslog i sitt senaste gemensamma budgetförslag 10 miljoner i extra bidrag för att förverkliga inrättandet av en kulturskola. Det kan verka generöst, men det blir inte mycket pengar över till verksamheterna med en sådan konstruktion. Säkert är att musikverksamheten skulle påverkas negativt. Folkpartiet tänker inte medverka till en urholkning av musikskolans kvalitet.
De rödgröna har också ambitionen att ändra på den ”sociala snedrekryteringen”. Detta grundas på en tjänstemannautredning med några år på nacken. Läser man den rätt så kan man konstatera, att den sociala rekryteringen är riktigt hygglig. Som socialliberala folkpartister har vi naturligtvis en uppfattning av vad som menas med social snedrekrytering, men vi har också den övertygelsen, att alla positiva val är bra för den enskilda människan. Inom oppositionen har man hakat upp sig på att en stor procent av elevernas föräldrar är akademiker – en del har till och med disputerat! Detta kan ju vara anmärkningsvärt i en annan stad än universitetsstaden Uppsala och om penningaristokratin utgjordes av akademiker.
Låt oss ge några fakta om musikskolans rekryteringsverksamhet. Varje år delas anmälningsblanketter ut till samtliga elever i grundskolans årskurs 2 och 4. Varje år ges en stor konsert i konserthuset samtidigt som barnen får höra och prova olika instrument. Inbjudan går ut till alla skolor.
Terminskostnaden är 1200 kronor och med flera syskon i skolan betalar familjen högst 2100 kronor. Eleverna erbjuds initialt att hyra instrument. De flesta instrument kan i dag köpas begagnade på nätet och ett piano – som förr var ett dyrt instrument – kan numera fås för några hundralappar och transportkostnaden.
Folkpartiet kommer att verka för att kön kortas. Och framför allt – vi tänker bevara Uppsala musikskola i dess nuvarnde form! Inom de ramar som föreligger, arbetar en skicklig ledning och entusiastiska lärare utåtriktat och med mycket goda resultat. Vi i Folkpartiet har nära följt Musikskolan genom åren och värnar denna verksamhet som Uppsalaborna verkligen kan vara mycket stolta över.
Mohamad Hassan
kommunalråd (FP)
Agneta Simonsson
1:e v ordf (FP) kommunfullmäktige
UNT 1/3 2012