Uppsala kommun befinner sig i ett gynnsamt ekonomiskt läge, med ett positivt resultat från 2010 på 335 miljoner kronor.
Lärarnas Riksförbund kräver att kommunens överskott och ökade budgetutrymme på ett märkbart sätt kommer skolan till del!
Men återigen ser det ut som om satsningarna på skolan uteblir, och att det för skolans del snarare kommer att handla om att hantera nedskärningar och att begränsa skadeverkningarna.
Alliansens gruppledare redogör i UNT 3/5 för sina visioner och hur de vill satsa framåt med hjälp kommunens goda ekonomiska resultat för 2010. Men några satsningar på skolan är det inte tal om.
Att satsa framåt och ”investera för framtiden” innebär tydligen inte att man investerar i det som vi bygger framtiden på – våra barn och ungdomar?
Gunnar Hedberg skriver ien insändar Gymnasieskolan får mer pengar (UNT 4/5) att nu kommer satsningarna på gymnasieskolan, i form av ökade anslag om 25 miljoner kronor per år. Dessa 25 miljoner kronor, som blir ungefär 18 miljoner kronor för kommunens gymnasieskolor när friskolorna fått sin del, räcker inte ens för att täcka det underskott som de ökade lokalkostnaderna på 27 miljoner kronor ger upphov till.
Så det vore ärligare att tala om minskade sparkrav än att kalla det satsningar.
Riktiga satsningar uteblir och i stället får vi som fackförbund försöka begränsa skadeverkningarna av nedskärningarna inom skolan. I stället för att få upp lärarlönerna i nivå med jämförbara länder, måste vi stånga oss blodiga för att motivera löneökningar på tiondelars procent utöver det centralt garanterade golvet. I stället för att få se lärartätheten öka och närma sig snittet i riket, får vi se den minska allt mer.
Nu finns möjligheten att göra viktiga investeringar för framtiden. Frågan är om viljan finns att satsa resurser på det som vi bygger framtiden på – våra barn och ungdomar?
Marcus Kjellber
bitr kommunombud
Lärarnas Riksförbund
UNT 11/5 2011