Holocaust är folkmordet på judar

Sveriges regering har förpliktat sig till den så kallade Stockholmsdeklarationen från år 2000, där Förintelsen/Holocaust likställs med Shoah, det hebreiska begreppet för nazisternas folkmord på judar. Forum för levande historia representerar regeringen inom The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) och är därmed på motsvarande sätt förpliktat till denna deklaration., skriver Eskil Franck i sitt svar till artikeln om romerna och Holocaust.

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI

Uppsala2013-11-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Folkmord är folkmord. Om detta är vi och undertecknarna av en debattartikel i UNT 27/10 helt överens. Det gäller folkmorden på romer och judar under Förintelsen. Det gäller folkmorden på tutsier i Rwanda. Det gäller folkmordet på muslimer i Srebrenica. Det ohyggliga lidande dessa olika grupper fick utstå är självfallet detsamma. Lidandet kan aldrig graderas eller ges olika status. Att historiker har ambitionen att behandla varje folkmord för sig utifrån dess unika förutsättningar, genomförande och konsekvenser är en annan sak.

Sveriges regering har förpliktat sig till den så kallade Stockholmsdeklarationen från år 2000 där Förintelsen/Holocaust likställs med Shoah, det hebreiska begreppet för nazisternas folkmord på judar. Forum för levande historia representerar regeringen inom The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) och är därmed på motsvarande sätt förpliktat till denna deklaration.

Samtidigt har Forum för levande historia under de tio år vi funnits som myndighet hela tiden på olika sätt uppmärksammat folkmordet på romer utifrån vår instruktion ”… med utgångspunkt i Förintelsen”. Före sommaren tog vi beslutet att göra en särskild treårssatsning 2014–2016 för att lyfta fram romsk historia. Den satsningen startar på Förintelsens minnesdag 27 januari, som denna gång sätter romerna i fokus, bland annat på grund av 70-årsminnet av den så kallade zigenarnatten 2 augusti 1944, där de kvarvarande romerna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau mördades i gaskamrarna.

Självklart kan och ska Forum för levande historia göra mer för att uppmärksamma romernas lidande under Förintelsen och senare. Det råder ingen tvekan om att detta spelar en central roll i vårt arbete.

Ett behov har vuxit fram av ett samlande begrepp som omfattar alla de grupper som nazisterna betraktade som oönskade och försökte utrota. Det handlade om judar och romer, men även andra etniska och religiösa grupper, HBT-personer och människor med funktionsnedsättningar. I den här frågan finns flera motstridiga viljor och argument för olika slags lösningar. Vi välkomnar en fortsatt dialog med representanter för offergrupper, forskarvärlden och regeringen.

Eskil Franck
överintendent, Forum för levande historia
UNT 1/11 2013

Läs mer om