Vi socialdemokrater vill ha ordning och reda i vårt landsting. Vi vill få ut maximalt av varje skattekrona i arbetet med att möta de utmaningar som landstinget står inför. Vi slår vakt om Akademiska sjukhuset och vill ge sjukhuset förutsättningar att fortsätta utvecklas som ett av landets ledande universitetssjukhus. Vi vill fördela landstingets resurser efter behov.
Under de senaste åren har vårt landsting präglats av oreda. Vårdcentraler har slumpats bort och direktörer har avskedats med fallskärmar i miljonklassen som följd. Vårdköerna är längre än någonsin. Den borgerliga lösningen på alla problem är att införa fler och fler vårdvalssystem, trots att det visat sig att dessa är kraftigt kostnadsdrivande.
Vid valet 2010 var alliansens främsta vallöfte ”Vård i tid – det ska vara enkelt att få vård i Uppsala län”. Sedan dess har vårt landsting landets längsta vårdköer. Vi är också det enda landsting i Sverige som inte fått någon del av statens kömiljard två år i rad. Landstinget är heller inte i närheten av att uppfylla den nationella vårdgarantin, trots att ett annat vallöfte 2010 var att kraven i vårdgarantin skulle skärpas.
Landstinget missar alltså kömiljardens krav och går därmed miste om cirka 35 miljoner kronor från staten. Samtidigt tillåts kostnaderna skena inom de flesta vårdvalssystem. Bara vårdcentralsuppdraget prognostiserar ett underskott på 24 miljoner kronor i år och det relativt nyinförda vårdvalet inom katarakter (gråstarr) beräknas överskrida budget med 8,5 miljoner kronor. Allt detta sker utan någon som helst reaktion från landstingsmajoriteten.
Ekonomin är inte i ordning. I år liksom flera andra år räddas landstingets ekonomi av intäkter av engångskaraktär. I år är det en återbetalning av premien i AFA-försäkringen från år 2005–2006 på 129 miljoner kronor, som troligen kommer till vår räddning. Den egna verksamheten går däremot mot ett kraftigt underskott. Exempelvis prognostiseras att Akademiska sjukhuset går mot ett minus på 140 miljoner kronor.
Landstinget fastigheter, framför allt på Akademiska sjukhuset, behöver rustas och i vissa fall behövs helt nya byggnader. Ett program för det finns och går under namnet ”Framtidens Akademiska”. Totalt beräknas det kosta 5 300 miljoner kronor fram till år 2020. Att denna investering behövs är det ingen som ifrågasätter, det är vi överens om över parti- och blockgränser, men det saknas en plan för hur det ska finansieras.
Vi vet inte om det betyder det att den moderatstyrda alliansen planerar för ytterligare en skattehöjning eller om tumskruvarna ska dras åt ännu hårdare på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, med ännu mindre antal anställda och ännu färre vårdplatser.
För oss socialdemokrater är det viktigt att de ökade hyreskostnaderna som följer av renoveringar och nyproduktion inte tränger undan patientverksamheten och vi ser därför goda planeringsförutsättningar och ordning och reda i ekonomin som en förutsättning.
Som socialdemokrat vill jag möta de utmaningar som landstinget står inför genom att föra en ansvarsfull ekonomisk politik och agera förebyggande snarare än att, som den borgerliga majoriteten, försöka åtgärda problem i efterhand.
Den kostnadsdrivande fria etableringsrätten för privata vårdgivare, som är den borgerliga majoritetens svar på alla problem, undergräver landstingets ekonomiska stabilitet.
Socialdemokraterna vill utveckla landstingets verksamheter och utveckla ett starkt och sammanhållet Akademiska sjukhuset med sammanhållna vårdkedjor och patientflöden. Vi vill prioritera kvalitet och trygghet i vården genom att erbjuda en god vård till våra länsbor och vara en mönstergill arbetsgivare till landstingets medarbetare.
Jag anser att landstinget behöver utveckla sin förmåga att leda och inspirera vårdens utförare till önskade resultat oavsett driftform och ägande. De privata aktörer som utför uppdrag åt landstinget, till exempel genom att bedriva vård, ska uppfatta landstinget som en seriös motpart med bra utformade upphandlingsdokument och tydliga avtal. Landstinget behöver också införa tydliga regler för sanktioner och hävning av avtal.
I socialdemokraternas nationella skuggbudget investerar vi 2 miljarder i hälso- och sjukvården. För Landstinget i Uppsala län skulle detta innebära 72 miljoner i direkta förstärkningar. Något jag gläds åt då detta tillskott som skulle komma väl till pass för att anställa mer personal i vården och därmed förstärka kvaliteten och minska köerna. För mig som socialdemokrat är minskade vårdköer och ökad patientsäkerhet långt viktigare än fler skattesänkningar.
Det är dags för en förändring. Den borgerliga landstingsledningen har slarvat länge nog och saknar helt visioner utöver mer privatiseringar och utförsäljningar. Det är dags att återskapa ordning och reda i vårt landsting.
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
UNT 20/10 2013