Våld, krig och förföljelse är för många kurder en del av vardagen.
Kurder från alla delar av Kurdistan, Iran, Irak, Syrien och Turkiet, har under lång tid fått känna på hatets konsekvenser. Många tvingas än i dag att lämna sina hem och sina familjer på grund av rädslan att fängslas, torteras, förföljas och i många fall även mördas. Detta sker medan omvärlden blundar och det sker just nu.
En av de största katastroferna i kurdernas historia är folkmordet i Halabja som var ett led i folkmordskampanjen Al-Anfal som verkställdes av Saddam Husseins Baathparti. Den 16 mars 1988 bombade Baathpartiet den kurdiska staden Halabja med dödliga kemiska gifter. Ungefär 5000 civila dog inom loppet av en timme och sammanlagt 182 000 människor föll offer under hela folkmordskampanjen.
Konsekvenserna har varit många. Nerv- och senapsgasen som användes har satt djupa spår och många människor lever i dag med skador till följd av attacken. Växt- och djurlivet i området har också fått utstå stora skador.
Under historien har vi bevittnat många olika folkmord. Många stater och internationella samfund har varit snabba med att höja sina röster och fördömt det som skett. Det är bra! Al-Anfal är dock ett av de folkmord som det under lång tid varit tyst om och reaktionerna har varit få. Många kurder har därför känt sig förrådda och besvikna på en värld som vände bort blicken när ett folkmord av denna dignitet ägde rum.
Folkmord får aldrig mötas av tystnad och vi bör aldrig blunda när brott begås mot mänskligheten. Alla demokratiska stater och även det internationella samfundet i stort har en moralisk plikt att markera mot alla folkmord, var än de sker i världen. Ingen folkgrupp kan anses vara mindre viktig att bry sig om när det gäller så fruktansvärda brott, för det är brott mot hela mänskligheten.
Med respekt för dem som föll offer och för att historien inte ska upprepa sig självt, samlas kurder runt om i hela världen varje år på dagen då attacken i Halabja skedde, den 16 mars. Attacken i Halabja symboliserar hela folkmordet Al-Anfal som släckte 182 000 människors liv. Vi samlas den 16 mars för att minnas alla de som mördades men också de överlevande som än idag lider av psykiska och fysiska men, ofta skador som aldrig kommer att läka.
KSAF (Kurdiska Student och Akademikerföreningen) anordnar minnesstunder för folkmordets offer runt om i landet som är öppna för allmänheten.
Visa ditt stöd och delta du med!
Evin Incir
Förbundsordförande, Kurdiska Student och Akademikerförbundet (KSAF)
Dicle Cetinkaya
KSAF Uppsala
Dilara Cetinkaya
Ordförande, KSAF- Linköping
Miriam Amin
Ordförande, KSAF- Stockholm
Peshko Koshravi
Ordförande, KSAF-örebro
Roza Khalid
Ordförande, KSAF- Väst