Ickevåld stoppar inte våldtäkt

Varje kvinna som riskerar att våldtas måste kunna försvara sig, med våld om det är nödvändigt. Principen om ickevåld är inte tillämplig i sådana lägen, skriver Miranda Cox och Joanna Korbutiak i en replik till Harald Nordlund.

Uppsala2012-02-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Ett av de främsta målen med det feministiska självförvaret är att ingen tjej någonsin ska utsättas för våld eller sexuella övergrepp. Vi tycker precis som Harald Nordlund (UNT 27/2) att det vore fantastiskt om världen präglades av pacifism och ingen människa förtryckte en annan. Till skillnad från Nordlund så ser vi dock inte hur det är ett steg i rätt riktning att säga åt unga tjejer att de inte ska försvara sig när de blir utsatta för exempelvis en våldtäkt.

Vi drömmer om en värld där inga tjejer någonsin ska hamna i situationer där de måste använda sig av självförsvar. Tyvärr lever vi inte i det samhället. Det feministiska självförsvaret syftar till att stärka tjejer och få dem att inse att de själva bestämmer var just deras gräns går. Vår förhoppning är att män också ska respektera detta. Men när någon väljer att inte göra det, då lär självförsvaret tjejerna att med hjälp av sitt kroppsspråk och sin röst ska säga ifrån för att undvika att bli utsatta för övergrepp.

Vi önskar att det skulle räcka, men återigen är verkligheten en annan. Våldtäkter sker inte för att våldtäktsmännen inte förstår att tjejen inte vill, våldtäkter sker för att gärningsmannen väljer att strunta i vad offret vill. I dessa situationer menar vi och den svenska nödvärnslagen att det är självklart att personen som blir utsatt för ett övergrepp har rätt att försvara sig. Rätten till självförsvar och till den egna kroppen är okränkbar.

Tyvärr är det många unga tjejer som inte är medvetna om detta. Det utnyttjas flitigt av förövarna, som i en överväldigande majoritet av våldtäktsfallen är tjejens pojkvän, far eller annan närstående. Genom att skuld- och skambelägga offret för övergreppen, ser förövaren till att hon inte gör motstånd, att hon inte försvarar sig. Konsekvensen av Nordlunds resonemang blir densamma, att unga tjejer som blir utsatta för exempelvis en våldtäkt inte ska försvara sig fysiskt.

Ickevåld må vara en bra filosofi, men så länge våldtäkter sker är det en skymf att uppmana unga tjejer som utsätts för dem att idka ickevåldsprincipen.

Miranda Cox

Joanna Korbutiak

instruktörer i feministiskt självförsvar, Ung Vänster

UNT 29/2 2012

Läs mer om