Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedts (M) dubbla stolar i den borgerliga majoritetens IT-privatisering fortsätter att väcka frågor. Att IT-upphandlingen granskas av kommunrevisionen och att Fredrik Ahlstedt granskas av JO för sin korrespondens med IT-företaget CGI, som han själv är tjänstledig från, riskerar att skada förtroendet för kommunledningen och kan medföra negativa ekonomiska konsekvenser för kommunen.
I ett ärende som har lämnas till kommunstyrelsen under måndagen kräver Socialdemokraterna att IT-upphandlingen avbryts i väntan på den pågående utredningen. Socialdemokraterna uppmanar också Ahlstedt (M) och den moderatledda alliansen att ta timeout från alla större upphandlingar fram till valet.
Socialdemokraterna identifierade tidigt stora risker med den borgerliga alliansens iver att lägga ut en så vital infrastruktur som kommunens IT-verksamhet på privata bolag. På kommunstyrelsens sammanträde i januari efterlyste vi därför en samsyn kring kommunens nuvarande och framtida behov inom IT-området, innan vi gick vidare med eventuella åtgärder. Alldeles oavsett hur man ställer sig till outsourcing som idé är en fungerande beställarorganisation för IT-verksamheten en absolut förutsättning för att överhuvudtaget kunna författa ett relevant förfrågningsunderlag och utforma ett avtal som hanterar riskerna och tillgodoser kommunens behov under kontraktsperioden.
Därtill förklarade de fackliga organisationerna Saco-rådet, Vision, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Kommunal sig oeniga med förslaget till beslut och pekade på brister i beslutsunderlaget och på avsaknaden av ekonomiska kalkyler inför beslutet. Men Fredrik Ahlstedt och den moderatledda majoriteten beslutade trots detta att driva igenom en privatisering av kommunens IT-verksamhetet.
Under den rådande situationen är det befogat att fråga sig hur de uppmärksammade turerna kring beslutet påverkar eventuella anbudsgivare och deras vilja att lämna seriösa bud? Kan närheten till valet och det forcerade tempot påverka affären negativt när det gäller såväl antalet budgivare som storleken och kvaliteten på buden? Och ligger det i skattebetalarnas intresse att genomdriva privatiseringen under dessa förhållanden?
Men frågan har ytterligare dimensioner. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt har varit pådrivande i att lägga ner kommunens egen IT-verksamhet med runt 300 anställda för att istället köpa tjänsterna på den privata marknaden.
Ahlstedt själv är samtidigt tjänstledig från IT-företaget CGI, ett av de största IT-företagen i Sverige, som har goda chanser att vinna den upphandling som Ahlstedt och den borgerliga majoriteten nu öppnat upp för. Kritiska frågor kring detta har ställs av såväl UNT, SVT, Sveriges Radio och TV4, men Ahlstedt har slagit ifrån sig kritiken och hävdat att beslutsunderlaget i frågan är ”utmärkt” och att risken för jäv är ”obefintlig”.
Fredrik Ahlstedt (M) har det högsta politiska ansvaret för beslutet att privatisera Uppsalas IT-verksamhet. Frågetecknen kring Ahlstedts (M) roll och affären i stort, de pågående utredningarna och inte minst närheten till valet riskerar att påverka den planerade affären negativt när det gäller såväl antalet budgivare som storleken på buden. För att inte kommunen ska riskera att göra en dålig affär måste upphandlingen av kommunens IT-verksamhet avbrytas tills granskningen av Fredrik Ahlstedts (M) agerande är klar.
Med hänsyn till affärens storlek och av respekt för väljarna vore det bästa om frågan fick vila till efter valet den 14 september. Socialdemokraterna uppmanar också Ahlstedt (M) och den moderatledda alliansen att ta timeout från alla större upphandlingar fram till valet. Det handlar om trovärdigheten för den politiska styrningen, om ekonomiskt ansvar och om respekt för väljarna.
Erik Pelling, Kommunalråd (S)