De senaste tio åren har antalet dömda för övergrepp i rättssak mer än fördubblats. Det rör alltså hot eller våld som utövas för att förändra en rättsprocess. Vittnen eller målsäganden som skräms till tystnad är inte bara en tragedi för den enskilde utan ett hot mot hela rättssamhället. Speciellt allvarligt är att så stor andel, cirka 20 procent enligt brottsförebyggande rådet, av de som döms för övergrepp i rättssak är unga gärningsmän i åldrarna 15–17 år. Den organiserade ungdomskriminaliteten är ett problem vi inte har råd att blunda för, och som kräver okonventionella och nya grepp. Kristdemokraterna har lyft ett antal sådana förslag, varav ett är att öppna för anonyma vittnen.
I Uppsala precis som i andra, av svenska mått mätt, större städer ser vi ett tilltagande problem med narkotikahantering av ungdomar. Bara som ett stickprov på hur stort problemet är kan nämnas den stora insatsen riktad mot narkotikahantering på gymnasieskolor som polisen genomförde i slutet av förra året. Enbart på Lidingö blev 70 ungdomar föremål för brottsmisstanke. Utbrett missbruk bland medelklassungdomar som inte har en koppling till kriminalitet i övrigt, det är något vi tidigare inte sett. Deras missbruk håller en mer konventionell gängkriminalitet under armarna. Min bild när jag pratar med poliser och socialarbetare här i Uppsala är att vi har stora problem även här.
För att komma åt gängkriminaliteten och spridningen av narkotika behöver rättsstaten återta kontrollen. Rädsla att höra av sig till berätta för polisen och sedermera vittna i domstol mot gängens nyckelpersoner pekas ofta ut som det största enskilda problemet för att åstadkomma en förbättring. Därför är också förslaget om anonyma vittnen något som på allvar behöver lyftas fram. Vi har inte råd att låta bli att vända på stenar i jakt på lösningar.
Grundidén är att man under vissa omständigheter ska kunna pröva om ett vittne ska kunna avlägga sitt vittnesmål anonymt. Vittnet ska inte vara anonymt för domstolen utan endast för den eller de som har begått den brottsliga gärningen. Det kommer röra få fall och i första hand vara kopplat till just kriminella gäng. Men vi vet också att enskilda domar mot nyckelpersoner i gängstrukturer kan vara helt avgörande för att vända en större negativ trend. Systemet med anonyma vittnen tillämpas redan med framgång i andra länder, exempelvis i våra båda grannländer Norge och Danmark. Likaså accepterar Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna anonyma vittnen på vissa villkor.
Kristdemokraterna har under innevarande mandatperiod valt att fokusera på barns och ungas uppväxtvillkor. Vi vill försöka spegla varje politiskt område ur detta perspektiv. Inom rättsområdet får det en rad konsekvenser. Det är lätt att känna i hjärtat när människor så tidigt hamnar fel i livet. Så mycket potential och framtid som riskerar att gå förlorad.
Kriminella ungdomsgäng blir därför också ett problem även på djupare plan vid en jämförelse med den mer ordinära organiserade brottsligheten. Där till riktas också ungdomsgängens kriminalitet mot andra unga, vilket ytterligare är en försvårande omständighet i sammanhanget. Anonyma vittnen kan inte ensamt avhjälpa de problem vi står inför på detta område. Men när så pass stor andel av de som misstänks för övergrepp i rättssak är omyndiga, deras offer lika så, måste förslaget om anonyma vittnen också ses som en ungdomsfråga.
Mikael Oscarsson
Riksdagsledamot (KD)