Inför patientkontrakt i vården

I vårt budgetalternativ för Uppsala läns landsting vill vi bland annat införa ett patient­kontrakt och satsa på ett akutcentrum. Vi ser kulturen som ett bidrag till tillväxt, skriver Börje Wennberg och Lena Rönnberg.

Börje Wennberg (S) (bilden) och Lena Rönnberg (S) har författat artikeln.

Börje Wennberg (S) (bilden) och Lena Rönnberg (S) har författat artikeln.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-06-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndag och tisdag samlas landstingsfullmäktige för att diskutera om hur landstinget ska styras och ledas valåret 2014. Beslut skall tas om vilka ekonomiska ramar som ska gälla och vilka satsningar som ska göras. Förutsättningarna för våra förslag är att vi behöver återskapa ordning och reda i landstinget. För att ge en vård på lika villkor, av hög kvalitet och i tid är det nödvändigt med en betydligt förbättrad styrning och ledning av landstinget, såväl av ekonomi som av planeringsförutsättningar för verksamheten.

Den nuvarande ”ordningen” i vårt landsting innebär att skattemedel inte används på ett kostnadseffektivt sätt, vilket innebär att patienter och anställda drabbas på ett oacceptabelt sätt genom långa väntetider och en ansträngd arbetsmiljö.

Vårt alternativ är en ansvarsfull ekonomisk politik som ställer krav på uppföljning av kvalitet och kostnadseffektivitet.

Vi anser det angeläget att säkerställa valfrihet för patienterna, men detta måste ske på ett sätt som bidar till att målen för hälso- och sjukvårdens verksamhet kan uppfyllas. Nu börjar vi kunna notera effekterna av den borger­liga majoritetens ­privatiseringar, nämligen en urholkning av landstingets ekonomi samtidigt som kvaliteten på vården för­sämras.

Vi har länge varnat för att vårdval i kombination med etableringsfrihet är kostnadsdrivande. Landstingets årsredovisning för 2012 och prognosen för 2013 visar att vi har haft rätt. Underskotten inom bland annat vårdcentralsuppdraget, psykoterapi och hörselrehabilitering är betydande. Detta är följden av ett system där privata företag har fri dragningsrätt, utan ekonomiskt tak, på våra skattemedel. Vårdvalet i moderaternas tappning har också inneburit att remisserna till specialistvården ökar markant. Det är möjligt att det motsvarar ett behov, men det kan även vara ett resultat av de ersättningsprinciper som tillämpas i vårt landsting. Arbete på löpande räkning för de minst sjuka men för de svårast sjuka finns betydande budgetrestriktioner med ett tydligt ekonomiskt tak.

Vi kan nu konstatera att länsinvånarna under Erik Weimans ledning får betydligt sämre möjligheter till specialistvård i tid än vad som gäller i andra landsting.

Vi anser att dagens vårdköer inom specia­listvården är oacceptabla. Långa väntetider skapar mänskligt lidande och tenderar att drabba de minst resursstarka i samhället hårdast. Målen för den socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiken kan sammanfattas i vård på jämlika villkor, goda medicinska resultat med god tillgänglighet, fri från långa köer samt ett förebyggande arbete. Varje människa, oavsett bakgrund, ska ha tillgång till de bästa behandlingsmetoderna utifrån sina specifika vårdbehov.

För oss socialdemokrater är vård i tid inte bara en fråga om att uppfylla den nuvarande vårdgarantin eller att uppfylla kömiljardens mål. Bristen på besked är ibland lika besvärlig som väntan i sig. Att inte veta när en behandling ska genomföras är mycket frustrerande för patienten och det skapar missnöje och misstro med vården.

Vi vill därför införa patientkontrakt som omfattar alla delar i hälso- och sjukvården: besök, undersökningar, röntgen och remisser. Vi vill stärka patienternas möjligheter att styra när behandling ska ske. I kontraktet ska det finnas en tidsplan för remisser och eventuella behandlingar och det ska framgå vem som ska utföra behandlingarna samt hur återbesök och eventuell rehabilitering ska ges.

Socialdemokraterna vill utveckla Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping till två starka och sammanhållna sjukhus som ägs gemensamt av länsborna. Vi vill också utveckla akutsjukvården. Vi vill skapa ett sammanhållet akutcentrum med i huvudsak en väg in men med flera olika behandlingsspår. Det finns mycket att vinna på att patienter tas emot på ett samlat sätt. Vi tror att följden blir ett stärkt samarbete och kortare väntetider samt ett samlat omhändertagande vid ankomsten.

Landstingets verksamheter består inte bara av hälso- och sjukvård utan kollektivtrafik och kultur har också en betydande roll. Sedan ett år tillbaka är landstinget huvudman för länets samlade kollektivtrafik. I ett halvår har nu den nya SL-pendeln rullat mellan Uppsala och Stockholm. En satsning som gjordes i brett samförstånd mellan samtliga partier i kollektivtrafiknämnden.

Det var socialdemokraterna som initierade detta projekt, och vi ser mycket positivt på att våra intentioner har fullföljts av den borgerliga landstingsmajoriteten.

Landstingets utmaning är nu att komma till rätta med överfulla bussar, inställda tåg och förseningar.

En utbyggd kollektivtrafik ställer också krav på en förbättrad infrastruktur. Som huvudman för kollektivtrafiken måste landstinget utmana och sätta press på dels den moderatstyrda regeringen dels på de aktörer som har ansvar för framför allt tågtrafiken. Som det är nu är sträckan Uppsala–Stockholm mycket hårt ansträngd och behöver ökad spårkapacitet, bättre driftsäkerhet samt bättre underhåll för att klara dagens trafik. Sverige behöver en väl fungerande offentlig samordning av järnvägen i kombination med nyinvesteringar.

I arbetet med detta behöver också möjligheterna att samordna biljettsystemen och hitta lösningar som gör det smidigare för resenärerna i sin vardag ses över.

Vi ser att kulturen bidrar till länets tillväxt. Dels genom att locka turister och besökare till länet, dels genom företagandet inom de kulturella och kreativa näringarna. Detta måste landstinget utveckla och stödja. Kulturlivet kan också ha en avgörande roll för var människor väljer att bo, vilket medför att satsningar på kultur kan medföra ett förbättrat rekryteringsläge för landstinget i sin helhet. Vi menar att satsningar på kulturen har en nära koppling till tillväxt och arbete i vårt län.

I vårt budgetalternativ vill vi bland annat satsa på minskade vårdköer, ett patientkontrakt, ett akutcentrum, ett aktivt förebyggande arbete och förbättrad kollektivtrafik. Vi vill också se kulturen som ett bidrag till länets tillväxt. Mot detta står den borgerliga majoritetens särskilda satsningar i ett officepaket, en ny version av journalsystemet, nytt biljettsystem inom kollektivtrafiken och brandkårsutryckningar för att minska vårdköerna. Vi har visioner för landstinget och hävdar att en bättre styrning och ledning kan återskapa ordning och reda. Den moderatledda majoriteten verkar ha gett upp.

Börje Wennberg
landstingsråd (S)
Lena Rönnberg
vik landstingsråd (S)
16/6 2013

Läs mer om