REPLIK. År 2012 är låga löner, ofrivilliga deltider och slitsamt arbete fortfarande vardag för många av Sveriges löntagare. Situationen är generellt värre för kvinnor än för män. Nästan var tredje kvinna i Uppsala kommun har exempelvis bara en deltidsanställning.
Arbetsvillkor och människors möjligheter till karriär, utbildning och utveckling i arbetslivet är frågor som berör hela samhället. Ständiga förbättringar inom arbetslivet är därför nödvändiga. Varje arbetad timme behövs för att upprätthålla det välfärdssamhälle som har gjort Sverige starkt, och det ska ske utan att vi sliter ut människor som jobbar.
Rätten till heltid är en avgörande fråga för den anställda. Det ofrivilliga deltidsarbetet innebär inte bara lägre lön för den enskilda medarbetaren utan också lägre ersättning om man blir sjuk, lägre föräldrapenning om man får barn, sämre arbetslöshetsersättning om man förlorar jobbet och lägre pension när man blir äldre.
Den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten uppmanade nyligen Moderata samlingspartiets kommunalråd att ta arbetsgivarrollen på allvar och erbjuda heltidsarbete. Vi förväntar oss att det i Uppsala leder till mer än en diffus debattartikel (UNT 23/1) från den moderatstyrda alliansen.
Socialdemokraterna väljer att agera i frågan. I en motion till kommunfullmäktige har vi föreslagit att heltid ska vara en rättighet för alla anställda och deltid en möjlighet för dem som behöver gå ned i arbetstid. I grunden handlar det om att minska antalet osäkra anställning och att kunna försörja sig på sitt jobb.
Forskning och erfarenheter från andra delar av landet visar att det inte bara skulle hjälpa oss som kommun att göra ett bättre jobb utan också löna sig rent ekonomiskt. Och att ta ansvar för jobb och våra gemensamma skattemedel kommer alltid att vara den socialdemokratiska linjen.
Marlene Burwick
kommunalråd (S)
Erik Pelling
kommunalråd (S)
UNT 31/1 2012