I en rapport från FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR) i fjol påpekas inte mindre än fjorton gånger att Sverige bör inrätta en oberoende nationell MR-institution. I bakgrunden finns återkommande FN-kritik mot Sverige i frågor som gäller etnisk diskriminering, våld mot kvinnor och bristande skydd mot tortyr. Ändå har ett utredningsförslag om en svensk MR-kommission fått ett svalt mottagande.
En sådan kommission skulle fylla en rad viktiga funktioner:
- Sverige behöver en rådgivande instans för tolkning och förtydligande av våra internationella MR-åtaganden. Det gäller bland annat frågan hur olika MR-konventioner ska implementeras i svensk lagstiftning.
- Kunskapen om mänskliga rättigheter är ofta bristfällig och varierande i Sveriges kommuner trots att även de har ett stort MR-ansvar. MR-frågorna måste integreras och hanteras samstämmigt i kommunernas dagliga verksamhet.
- Arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för diskrimineringsmyndigheterna och nationell MR-samordning. För denna uppgift avdelas mindre än tre årsarbetskrafter. En MR-kommission kan ge frågorna större prioritet i regeringskansliet.
- Lagrum saknas ofta i tvister i värdegrundsfrågor som frågan om bruket av heltäckande slöja i skolan. En oberoende MR-kommission kan bättre än enskilda myndigheter analysera och väga olika rättigheter mot varandra.
I en rättsstat måste såväl myndigheter som medborgare kunna hantera mänskliga rättigheter. En MR-kommission kan räta ut frågetecken om tolkningen av internationella åtaganden och övervaka att myndigheter agerar i enlighet med internationella förpliktelser.
Mänskliga rättigheter i Sverige är temat för ett seminarium i Uppsala i dag till förre DO och 80-årsjubilaren Peter Nobels ära. Att Sverige ansluter sig till de 67 länder som redan har en nationell MR-institution kan bidra till att åtgärda de brister som återstår på hemmaplan. En sådan kommission, utsedd av riksdagen och med eget mandat, skulle också möjliggöra för Sverige att med större trovärdighet tala om mänskliga rättigheter i internationella sammanhang.
Aleksander Gabelic
ordförande Svenska FN-förbundet
UNT 20/1 2012