Inga nya jobb med S-politik

Uppsala2012-06-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Socialdemokraterna i Uppsala har precis offentliggjort sitt alternativ till budget för Uppsala kommun (UNT 22/5). De lokala satsningar som Socialdemokraterna vill göra för att få fler unga i arbete räcker inte på långa vägar om S i riksdagen skulle få som de vill.

Moderaterna tycker att alla jobb med avtalsenliga villkor behövs, medan Socialdemokraterna vill öka kostnaderna för att anställa unga med totalt 16 miljarder kronor, avskaffa den sänkta restaurangmomsen och slopa eller urholka rut- och rotavdragen.

Med Socialdemokraternas politik skulle kommunerna och landstingen tvingas betala fyra miljarder i ökade löneskatter för alla personer under 26 år som de har anställda.

De satsningar som Socialdemokraterna i Uppsala vill genomföra räcker inte för att kompensera för alla de jobb som försvinner om Socialdemokraterna i riksdagen får bestämma.

Moderaterna har tillsammans med alliansen ökat sysselsättningen med cirka 200 000 människor i Sverige. I Uppsala fortsätter vi kampen mot utanförskapet genom att förbättra Uppsalas näringslivsklimat år efter år och genom att kontinuerligt stärka kvaliteten i förskolan och skolan.

Moderaterna och alliansen har sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden och skapat fler jobb. Socialdemokraternas politik hänger inte ihop. Tror Socialdemokraterna i Uppsala att en satsning på 13 miljoner kan kompensera för den straffbeskattning av företag och ungdomsjobb som Socialdemokraternas partiledning vill införa?

Det är fortfarande bara Moderaterna och alliansen som driver en politik för fler jobb och minskat utanförskap. Socialdemokraterna vill att kostnaderna för att anställa unga ska öka kraftigt och att bidragen till dem som inte arbetar ska öka.

Det är det enda gemensamma svar som oppositionen lämnar. Hur många unga i Uppsala skulle bli av med sina jobb om företagen drabbas av Socialdemokraternas skattechock?

Fredrik Ahlstedt

ordförande (M) kommunstyrelsen

UNT 1/6 2012

Läs mer om