Ingen valfrihet i Håbo

Socialdemokraterna i Håbo sätter sin egen bekvämlighet framför elevernas intressen. För att underlätta den kommunala planeringen har man kraftigt reducerat det fria skolvalet, skriver Karl-Henrik Nanning och Markus Lagerquist.

Elevernas intressen oviktiga för Socialdemokraterna i Håbo.

Elevernas intressen oviktiga för Socialdemokraterna i Håbo.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Uppsala2011-11-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Håbo har de lokala socialdemokratiska skolpolitikerna, med riksdagsledamot Pyry Niemi (S) i spetsen, gått längre än några andra skolpolitiker i Sverige. Dessa anser att det är för mycket valfrihet i Håbo kommun och har därför beslutat att begränsa möjlighet att välja skola till en specifik tidpunkt på året. Detta beslut går ut över enskilda elever och deras behov. Det fria skolvalet är satt ur system i Håbo.

Att själv få välja skola har inte alltid varit självklart. Den första svenska fristående förskolan som startades i Sverige möttes av den dåvarande socialdemokratiska rege­ringen med en stopp-lag, den så kallade Lex Pysslingen. Dåvarande statsminister Olof Palme talade om privata förskolor som Kentucky Fried Children, efter en känd amerikansk snabbmatskedja. Den borgerliga regeringen 91 – 94, och då särskilt de moderata statsråden Beatrice Ask och Per Unckel, arbetade sedermera fram den valfrihetsmodell för skolan som vi i dag tar mer eller mindre för given.

Vi moderater ser det som självklart att elever, tillsammans med sina föräldrar, ska få bestämma vilken skola de vill gå i. Vilken sida av vägen man bor på ska inte vara avgörande för vilken skola en elev hamnar i. Tyvärr tycker inte alla att valfriheten är värd att värna om på samma sätt som vi.

Socialdemokraterna har nyligen gjort Håbo till den kommun i Sverige som ger elever och föräldrar minst valfrihet i Sverige när det gäller skolan. Genom att begränsa det fria skolvalet, har de satt byråkraternas önskemål före elevernas behov. Vi moderater menar att skolan finns till för elever och föräldrar. Deras önskemål är värda att lyssna till och skall vara vägledande i ett fritt demokratiskt samhälle.

Det faktum att elever och föräldrar fritt kan välja skola och på samma sätt välja bort en skola ser vi som självklart. Utan konkurrens blir kvaliteten sämre. Att Socialdemokraterna i Håbo sätter rektorer, vissa politiker och administratörers önskan om förutsägbara strukturer före elever och föräldrar är oroväckande och vittnar om Socialdemokraternas önskan om begränsad valfrihet och mindre delaktighet.

Vem bryr sig om en tioårig flicka som känner sig utanför och vantrivs i sin skola och vars föräldrar vill att dottern byter skola och skolmiljö? I Håbo får hon vackert gå kvar i sin skola, med dagligt magont och oro, för att socialdemokratiska politiker i kommunen skall kunna planera verksamheten i lugn och ro utan störande inslag av enskilda kommuninvånares önskemål och val.

Det beslut som skolnämnden i Håbo fattat innebär att barn kan byta skola från höstterminens skolstart fram till den 19 september. Därefter måste barnet gå kvar i skolan till och med vårterminen året efter. Valperioden för nästa läsår inträffar i slutet av kommande vårtermin. Byte kan bara ske om synnerliga skäl finns och efter godkännande av rektor. En elev har nyligen velat byta skola, från en friskola till en kommunal skola, men mottagande rektor sa nej. Detta är oacceptabelt. Förtroendevalda måste tillvarata samtliga elever och skapa en bra skolgång för alla barn och ungdomar. Socialdemokraterna i Håbo tar inte det ansvaret.

Välfärd och valfrihet är alltid varandras förutsättning och aldrig varandras motpol. När vi i dag ser hur Socialdemokraterna retirerat från i princip alla sina tidigare skolpolitiska uppfattningar kan man luras att tro att valfriheten har vunnit en evig politisk seger. Den socialdemokratiska ledningen i Håbo har emellertid visat att så inte är fallet.

Som moderat är övertygelsen om att den tid när all makt över skolan låg i slutna politiska sammanträdesrum och hos en liten krets tjänstemän aldrig får komma tillbaka en viktig drivkraft. Skolan är till för eleverna och deras bästa, inte för den egna förvaltningen.

Den svenska skolan står inför gigantiska utmaningar. Lösningen på dessa är inte att flytta upp makt till några få enskilda på bekostnad av elever och föräldrars rätt att välja samt att välja bort. Den lokala skolpolitiken i Håbo påminner oss alla om att friheten aldrig är självklar och att den därför alltid behöver sina vänner.

Karl-Henrik Nanning

gruppledare Moderaterna Håbo

Markus Lagerquist

Moderaterna Uppsala

UNT 3/11 2011

Läs mer om