Inte bättre mat med stress

Vi har som mål att våra patienter ska kunna få lokalt lagad mat från ett ”riktigt” kök, fritt vald efter en meny, och efter eget tycke och smak. Men man kan inte, som MP, stressa fram en lösning. Det skriver Oscar Sundevall (C).

Sjukhusmat: korv och potatis

Sjukhusmat: korv och potatis

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-05-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Bara i Uppsala län serveras årligen cirka en halv miljon portioner mat på våra sjukhus. En måltids kvalitet är särskilt viktig för människor drabbade av sjukdom – bra och näringsrik mat bidrar till tillfrisknande och livskvalitet. För oss i Centerpar­tiet är mat en viktig fråga.

Vi har som mål att våra patienter ska kunna få lokalt lagad mat från ett ”riktigt” kök, fritt vald efter en meny, och efter eget tycke och smak.

När vårt landsting ingick ett samarbete om patientmat med Landstinget i Västmanland kring så kallad ”cook and chill” år 2009 var detta det minst dåliga alternativet som fanns att tillgå. En mycket bred majoritet var överens om att inrätta en gemensam matlagning med Västmanland. Vårt eget kök på Akademiska är slitet och obrukbart för att tillaga mat av den kvalitet vi vill att våra patienter ska äta.

På produktionsstyrelsen i april lade Miljöpartiet ett förslag på sittande möte om att landstinget, i en förstudie om upprustning av ett par lokaler, skulle se över möjligheterna att inrätta ett kök för egen tillagning på Akademiska. Men maten till våra sjukhus är för viktig för att slinka in på sittande möte, i en studie kring ett område som vi redan kan se sannolikt är för litet för ett kök av den storlek vi behöver.

MP:s agerande har tyvärr karaktären av populism. Det ger kanske lätta rubriker, men det är inte ett konst­ruktivt sätt att försöka lösa en fråga som våra partier värderar högt.

Det viktiga för Centerpartiet ur en patientsynpunkt är att maten håller hög kvalitet, tillåter en stor variation av rätter anpassade både efter medicinska förutsättningar och smak. Reell­ och upplevd kvalitet på måltiden är A och O. Mycket lite är vunnet om vi skulle stressa fram en egen kostförsörjning i Uppsala som baseras på samma ”cook and chill”-metod vi nu sitter fast i med Västmanland.

Oscar Sundevall
gruppledare (C) i produktionsstyrelsen
UNT 28/5 2011

Läs mer om