Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och ungdomsarbetslösheten ser ut att bli en avgörande fråga i valet. Moderata Studenter anser att en utbildning bör, utöver att utveckla och bilda studenten, leda till förbättrade möjligheter till en anställning. Det är viktigt att det inte finns hinder för att studenter ska våga investera i sin framtid med tid och studielån. En modern och framtidsinriktad utbildningspolitik med ambitionen att studier ska leda till arbete måste således tydligt svara upp mot arbetsmarknadens behov. Därför presenterar Moderata Studenter nu fem nya förslag för en bättre utbildningskvalitet:
- Tillvaratagande av kunskap
Bland Sveriges nyanlända finns en stor del, främst utomeuropeiska personer, med en universitetsexamen som inte erkänns av Högskoleverket i Sverige. De ställs därför inför alternativen att läsa om utbildningen på ett svenskt universitet eller att söka arbeten som inte nödvändigtvis matchar deras utbildning. Detta är ett slöseri med såväl humankapital som arbetskraft, för att inte nämna en stor besvikelse för den enskilda individen. Det vore därför önskvärt att bedömningen av internationella utbildningar blev mindre stelbent och bättre svarade upp mot den faktiska kunskapen.
- Mer fackengelska i undervisningen
I dag lever vi i en värld som blir allt mer globaliserad. Den som behärskar engelska har en given fördel på arbetsmarknaden. Detta har alltid varit en självklarhet för personer som arbetar utomlands, men nuförtiden hör internationella kontakter och utbyten till vardagen inom allt fler yrkesområden. Trots detta är undervisning i engelska nästintill obefintlig inom många utbildningar i Sverige. Om man som student inte får lära sig viktiga termer på engelska inom sitt ämnesområde under utbildningstiden kan det skapa stora problem för den nyutexaminerade på arbetsmarknaden och som konsekvens även drabba arbetsgivaren.
- Mer rörlighet i utbildningen
I Sverige har vi fortfarande en stelbent utbildningsorganisation. Kurserna på programmen är fastlagda och delkurserna inom huvudkurserna är förvalda. Det gör det svårt för den student som själv vill forma sin utbildning och en likriktning inom varje utbildningsområde skapas. Att vi än i dag stöper studenter i samma form gör utbildningen tråkig för den student som vill utforma sin personliga profil. Dessutom missgynnas hela arbetsmarknaden då spetskompetens och spännande kunskapsföreningar inte får en möjlighet att växa fram.
- Införande av treterminssystem
Ett treterminssystem innebär att studenter kan välja att läsa sin utbildning under en intensivare men kortare period för att tidigare bli färdig med sin examen. Ett treterminssystem har i många fall visat sig effektivisera utbildningen med bättre lokalanvändning på högskolor och universitet men framförallt öka motivationen och möjligheterna för enskilda studenter. Erfarenheterna av detta är mycket goda och gör utbildningen betydligt mer flexibel - anpassad till individuella önskemål och sociala situationer.
- Internationalisering
En modern och globalt konkurrenskraftig högre utbildning innebär ett ökat behov av internationalisering av våra universitet och högskolor. Ett utbytesprogram eller en praktikplats i utlandet ger studenten nya perspektiv och erfarenheter både för livet och för framtida arbete. Det Erasmusprogram som finns att söka inom EU är ett bra verktyg för allas lika möjligheter, givet EU:s nuvarande budget och funktion. Under hösten 2012 förklarade man att Erasmus skulle strykas ur budgeten, på grund av behovet av nedskärningar. Detta kom – efter många protester – att ändras och Sverige bör verka för att Erasmus ska finnas kvar även i framtiden.
Med dessa fem förslag vill Moderata Studenter höja standarden på den svenska utbildningen och rusta studenter inför deras kommande entré på arbetsmarknaden. Genom bättre förberedda studenter kommer arbetsgivare våga satsa på att anställa unga och fler människor får chansen till sitt första jobb.
Andréa Ström
riksordförande Moderata Studenter
UNT 24/6 2013