I skuggan av den så kallade flyktingkrisen har jobben blivit den enskilt viktigaste faktorn för nyanlända människors etablering. Alla partier som vill återgå till en mer human asyllag måste nu presentera en plan för hur vi tar oss dit. Sverige behöver radikala arbetsmarknadsinsatser för att fler nyanlända ska få sitt första svenska jobb och tryggheten att få stanna här.
Den 20:e juli i år trädde den nya, hårt kritiserade asyllagen i kraft. Syftet är att den svenska utlänningslagen ska anpassas till den minimumnivå som tillåts av internationella konventioner. Den som flytt undan krig, katastrof eller förtryck har idag inte längre rätt till ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. I stället förväntas du känna dig trygg med en tillfällig vistelserätt i landet på antingen 13 månader eller tre år. Lagen innebär också en kraftig begränsning av möjligheten till återförening med anhöriga från hemlandet. För att få ett permanent uppehållstillstånd eller rätt att återse din familj krävs idag att du kan försörja dig själv och dina anhöriga.
Jobben har alltid spelat en central roll i migranters etablering i Sverige. Att få tillgång till ett umgänge i form av kollegor, vardagliga rutiner som gör dig till en del av samhället samt en egen försörjning underlättar givetvis för dig som nyanländ att bygga ett nytt liv med framtidstro. Tyvärr gör den nya asyllagen människor ännu mer beroende av en anställning, samtidigt som etableringen på arbetsmarknaden tar alldeles för lång tid. Enligt Statistiska centralbyrån tar det tio år för majoriteten av flyktingar att komma i arbete i Sverige. Nyanlända människor har nu endast en bråkdel av den tiden på sig att säkerställa en egen inkomst. Det är inget annat än politisk dubbelbestraffning.
Den radikala förändringen av svensk asyllag måste vägas upp av kraftfulla arbetsmarknadsreformer för att ingen ska hamna i kläm under åren som kommer. Här krävs progressivitet och mod att tänka nytt hos samtliga partier som vill se en mer öppen migrationspolitik. Inte minst hos Miljöpartiet, vars viktigaste kortsiktiga projekt måste vara att verka för att riva upp den tillfälliga asyllag som röstades igenom tidigare i år.
Etablering handlar naturligtvis om mycket mer än bara det första svenska jobbet. Tillgången till validering, kompletterande utbildning och snabbspår är viktiga insatser som regeringen implementerar för att långsiktigt kunna inkludera nyanlända människor i ett växande Sverige. Det ligger dock en central problematik i att den tillfälliga asyllagen inte bäddar för att nyanlända människor ska vilja ta del av dessa långsiktiga åtgärder. Det permanenta uppehållstillståndet villkoras ju tyvärr med att du måste hitta en anställning väldigt snabbt, och inte att du påbörjar en lång utbildning. Därför behöver politik för etablering fokusera på att snabbt ge fler nyanlända människor en anställning med schyssta villkor och lön.
Nu när samtliga partier och ungdomsförbund börjar rusta upp inför valrörelsen 2018 är det viktigt att komma ihåg att kampen för en öppen migrationspolitik inte är över, utan att den snarare förs på en annan planhalva idag än för ett år sedan. För att få samhälleligt stöd för att riva den tillfälliga asyllagen, samt att göra rätt för de människor som tyvärr omfattas av den idag, krävs reformer som gör skillnad här och nu. Därför måste alla partier som vill se en mer human flyktingpolitik bli jobbpartier med fokus på att fler ska kunna komma till Sverige och snabbt bygga ett nytt, tryggt liv här.
Oliver Björklund
Arbetsmarknadspolitisk talesperson Grön Ungdom
Sandra Fogelberg
Migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom
Alice Josephson
Språkrör Grön Ungdom Uppsala