Ja till bergvärme i 99 fall av 100

Bergvärme är ett bra uppvärmningsalternativ. Sedan 2007 har över 99 procent av 100 har fått ja till det av Uppsala kommun. Johan Barths påstående om kommunen är felaktiga, skriver Urban Wästljung (FP) och Andreas Bergman (M).

Urban Wästljung (FP) är en av artikelförfattarna.

Urban Wästljung (FP) är en av artikelförfattarna.

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2011-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Bergborrarnas branschorganisation Geotec går genom sin vd Johan Barth till angrepp mot Uppsala kommun med oriktiga påståenden om kommunens inställning till bergvärme (UNT Debatt 4/5).

Bergvärme är ett bra uppvärmningsalternativ och sedan 2007 har miljö- och hälsoskyddsnämnden (MHN) behandlat över 1 000 anmälningar om bergvärme och över 99 procent har fått ja.

I de få ärenden där nämnden avslagit ansökan har i alla fall utom ett, huvudskälet varit grundvattenskydd, och inte i något fall att fjärrvärme generellt är bättre.

Det finns således ingen anledning påstå att Uppsala kommun motarbetar bergvärme. Som helhet kan man säga att Geotecs medlemmar har en bra marknad i Uppsala.

Johan Barth påstår felaktigt att Ikea:s värmeanläggning skulle vara en av de bergvärmeanläggningar som MHN avslagit. Men i det ärendet sa nämnden ja och invändningen handlade om att Ikea ville ha spetsförsörjning från elvärme under den kallaste tiden. Nämndens överklagan handlade om att Ikea skulle utreda alternativ. Nu har Miljööverdomstolen sagt sitt och det rättar vi oss självklart efter. Det långsiktiga problemet med fler elpannor är att samhället blir mycket känsligare för effekttoppar, vilket är ett problem vintertid. Ökad elimport ger högre utsläpp och räcker ändå inte till för att minska effektproblemen. Nyligen har ellagen ändrats så att det blir tydligare hur elleverantörer ska prioritera om de tvingas göra successiva bortkopplingar av delar av elnätet vid effektbrist.

Johan Barth använder stora ord om konkurrens och valfrihet. Uppsala kommun arbetar mycket aktivt för att förbättra företagsklimatet och enskildas valfrihet.

Frågan är vilken valfrihet det ligger i att bli av med elleveranserna under kallaste vintern, därför man byggt fast sig i effektbrist ,när andra behöver elen bättre?

Urban Wästljung
ordförande (FP) i miljö och hälsoskydds-nämnden
Andreas Bergman
1:e vice ordförande (M) i miljö och hälsoskydds-nämnden
UNT 7/5 2011

Läs mer om