Jämställdhet - en frihetsfråga

I dag lägger Socialdemokraterna i Uppsala ett förslag i kommunfullmäktige om att tillsätta en jämställdhetskommission, som syftar till att åstadkomma jämställda löner och arbetsvillkor i kommunen, skriver socialdemokraterna Marlene Burwick och Lena Sommestad.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Uppsala2012-01-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater är ett feministiskt parti. Vi har en vision om ett Sverige där alla kvinnor och män har samma rätt till arbete och ekonomiskt oberoende. Alla, oavsett kön, ska ha absolut rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Varje människa ska vara fri att göra sina egna val utan att styras av begränsande, könsbundna normer – inte på arbetsmarknaden, och inte i livet i övrigt. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma sina liv.
Vi ser att det behövs en nystart för jämställdhetspolitiken. Därför lägger vi nu förslag om att tillsätta en jämställdhetskommission i Uppsala för att ta ett gemensamt ansvar för att åstadkomma jämställda löner och arbetsvillkor i kommunen. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden måste stärkas, liksom barns rätt till båda sina föräldrar och mäns möjligheter att vara en viktig del av sina barns liv.

Nyckeln till att åstadkomma jämställdhet i samhället, inte minst på arbetsmarknaden, är ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och vi behöver på kommunal nivå garantera en förskola av hög kvalitet åt alla barn.
Moderaterna försöker nu lansera sig som ett kvinnoparti. Men regeringens politik förstärker den konservativa synen på kvinnor och män. De har infört ett vårdnadsbidrag som stänger ute kvinnor från arbetsmarknaden i stället för att satsa på en flexibel föräldraförsäkring, som bidrar till att lösa livspusslet för båda föräldrarna. De genomför skattesänkningar, som slår mot välfärden i stället för skatt efter bärkraft till vår gemensamma välfärd. Under mandatperioden har regeringens politik lett till ökade löneskillnaderna mellan män och kvinnor i stället för att driva en aktiv politik för minskade orättvisor.
Trots att diskussionen om arbetsvillkor och strukturella löneskillnader mellan könen har pågått länge återstår mycket att göra. Man kan exempelvis se att andelen deltidsanställda kvinnor inom Uppsala kommun är nästan dubbelt så hög som andelen män vilket resulterar i lägre lön, lägre pension och lägre ersättningsnivåer. Många tvingas också jobba delade turer, alltså börja tidigt på morgonen ha en paus mitt på dagen och sen fortsätta jobba till sent in på kvällen.
Att de ekonomiska villkoren är lika för kvinnor och män är en förutsättning för att vi ska kunna nå ett jämställt samhälle. Kvinnors lägre lön är i regel inte ett utslag av diskriminering på individnivå, utan ett resultat av de könsnormer och maktförhållanden som genomsyrar hela samhället. Yrkesgrupper där kvinnor är i majoritet har större andel deltidstjänster, fler timanställningar, otryggare anställningar, högre arbetsrelaterad ohälsa och sämre lön. Problemet löses inte av att hävda att kvinnor ska ”tuffa till sig” i löneförhandlingar eller att alla ska starta eget företag. Problemet är strukturellt och kräver därför förändrade strukturer.

Vi socialdemokrater vill att kvinnor ska delta på lika villkor som män inom alla samhällsområden. Allt annat är ett samhällsekonomiskt resursslöseri. Av det skälet, och eftersom ojämställdhet strider mot grundläggande demokratiska principer, menar vi att samhället har en skyldighet att målinriktat angripa och förändra de strukturer som skapar orättvisa villkor mellan kvinnor och män.
I dag lägger Socialdemokraterna i Uppsala kommun ett förslag i kommunfullmäktige om att tillsätta en jämställdhetskommission i Uppsala för att samla de politiska partierna och fackförbunden för att ta ett gemensamt ansvar för att åstadkomma jämställda löner och arbetsvillkor i kommunen.
Uppsala kommun är en stor arbetsgivare och har därmed ett stort ansvar för att bidra till ändrade strukturer och kommunens jämställdhetsarbete bör bli tydligare och ges en bättre styrning. En jämställdhetskommission kan vara en motor i ett sådant förändringsarbete.
Vi socialdemokrater vill verka för ett jämställt Uppsala och en jämställd värld – varje dag.

Marlene Burwick (S)
Kommunalråd

Lena Sommestad (S)
Ordförande socialdemokratiska kvinnoförbundet

UNT 30/1 2012

Läs mer om