Att kvinnor i högre grad har en pension som ligger under genomsnittspensionen och att det är fler kvinnor än män som lever på enbart garantipension är välkända faktum. Tidigare har detta förklarats med att kvinnor i mindre grad än män varit yrkesverksamma. Detta argument visar sig inte hålla, nu när ålderskullar med kvinnor som i mycket stor grad arbetat går i pension. Fortfarande är kvinnornas pensioner lägre än männens.
Forskare som studerat skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner anser inte att det är pensionssystemet som leder till de ojämlika pensionerna. Pensionssystemet ger en spegling av löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
För att kvinnor och män ska få en mer jämställd pension krävs att kvinnor och män får mer jämställda löner.
Forskning visar att det ojämna uttaget i föräldraförsäkringen, fler vård av barn-dagar och mer deltidsarbete, påverkar kvinnors pension mindre än man tidigare befarat.
Däremot leder ett ojämnställt uttag ur föräldraledigheten och deltidsarbete till att kvinnor också tar ett större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet och att de inte prioriterar att visa framfötterna på jobbet, jobba övertid och göra karriärkliv. Detta syns i kvinnornas portmonnä när det blir dags att gå i pension.
I debatten nämns ofta att kvinnor måste ta ett större ansvar för sin pension, att göra medvetna livsval. Man ska då ha i minnet att de stora problemen med kvinnors pensioner är strukturella, och att de livsval man gör har en begränsad påverkan på pensionen. En ensamstående kvinna utan barn får, när hon går i pension, inte en särskilt mycket högre pension än en kvinna som levt i ett parförhållande och har barn.
För att dagens unga kvinnor ska få en pension som det går att leva på behövs stora förändringar. En arbetsgrupp inom Centerkvinnorna har tagit fram 39 förslag till förändringar för att förbättra kvinnors pensioner.
Dessa förslag är en bra början på vägen mot mer jämställda pensioner. Det är viktigt att skillnaderna mellan män och kvinnor – såväl i arbetslivet som efter pensioneringen – belyses för att vi ska nå en förändring.
Solveig Zander, riksdagsledamot, Ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse, Centerpartiets representant i pensionsgruppen